Natuurwerkdag breekt records

06/11/2010 17:27

Landschapsbeheer Nederland

Utrecht, 6 november 2010

Zaterdag 6 november organiseerde Landschapsbeheer Nederland alweer de tiende Natuurwerkdag. Op meer dan 370 locaties werkten ruim 12.000 mensen, van jong tot oud in het landschap. Daarmee werd de jubileumeditie niet alleen de editie met de meeste deelnemers, maar ook die met de meeste locaties tot nu toe. En dat is hard nodig, want het Nederlandse landschap kan niet zonder de inzet van vrijwilligers.

Duizenden leven zich uit in het landschap

De Natuurwerkdag (elk jaar op de eerste zaterdag van november) is in tien jaar uitgegroeid tot dé nationale werkdag in het landschap. Op deze herfstdag leven jaarlijks duizenden vrijwilligers zich uit in het Nederlandse landschap. Onder professionele begeleiding wordt er gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en nog veel meer. Voor de natuur belangrijke klussen omdat veel planten en dieren zo weer de ruimte krijgen, voor de deelnemers een gezellige dag om gezond in de buitenlucht actief te zijn. Dit alles maakt van de Natuurwerkdag een mooie gelegenheid om in con-tact te komen met vrijwilligerswerk in natuur en landschap. Arno Willems, directeur Landschapsbe-heer Nederland: "Fantastisch om te merken hoe enthousiast mensen zijn".

Maatschappelijke stages

Dit jaar waren er voor het eerst ook circa 300 stagiaires van middelbare scholen actief op de Natuur-werkdag. Op ruim 100 locaties deden zij hun eerste ervaringen op met het werken in natuur en land-schap. Zo vulden zij een deel van de maatschappelijke stagetijd in voor hun middelbare school. Janne Hop van het Hoogland College uit Amersfoort op het Vogeleiland in Nijkerk: " Het is echt gezellig hier met zoveel mensen, maar ook best wel zwaar werk. Goed voor mijn conditie". Landschapsbeheer Nederland organiseert ook veel klassikale maatschappelijke stages buiten de natuurwerkdag om.

Wilt u meer weten over de Natuurwerkdag, kijk op www.natuurwerkdag.nl.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.





http://www.natuurwerkdag.nl