Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 14 oktober 2010

'Leef je uit', samen met mensen met een groen hart 10e editie Natuurwerkdag op 6 november

Op zaterdag 6 november verandert er van alles in het Nederlandse landschap. Duizenden vrijwilligers gaan samen aan de slag op de landelijke Natuurwerkdag. Dit jaar onder het motto 'Leef je uit'. Gewapend met zagen, harken en schoppen kunnen enthousiastelingen wilgen knotten, poelen schoonmaken en takkenrillen aanleggen voor kleine zoogdieren zoals egels. Landschap Noord-Holland roept iedereen die van de natuur geniet om mee te doen aan de 10e opknapbeurt van het Nederlandse landschap.

Vorig jaar meldden zich landelijk al ruim 10.000 vrijwilligers aan, op ruim driehonderd locaties. In Noord-Holland is er dit jaar een recordaantal van 50 werklocaties. De Natuurwerkdag is ook een sociaal evenement waar je mensen ontmoet met een groen hart net als jij. En dat deze combinatie enthousiasmerend werkt, blijkt ieder jaar opnieuw: veel deelnemers melden zich na deze dag aan bij lokale groepen voor natuur- en landschapsbeheer. De beste ambassadeurs die het landschap zich kan wensen.

Uitgelicht
Bij Hoeve de Vogel in Hoofddorp kunt u meewerken aan het behoud van een mooi, natuurrijk, productief en sprookjesachtig hazelnotenbos. Het bos ligt naast een prachtige boerderij uit 1895 is een gemengd bedrijf èn zorgboerderij. Het Blukbos in Laren met kleine restanten heide ligt langs rijksweg A1. Bijzonder is het voorkomen van de Jeneverbes, in Nederland een wettelijk beschermde boomsoort. Omdat deze boom ook wel 'de panda' onder de bomen genoemd gaan we bosopslag verwijderen. De Hoeckelingse dam (Kinseldam) in Durgerdam is aangelegd als compensatie voor verloren water bij IJburg. Het is een luwtegebied waterplanten en vissen, maar op de dam zelf broeden heel veel vogels; zoals één van de grootste kolonies zwartkopmeeuwen. En dat willen we graag zo houden. Komt u meehelpen? De overtocht per boot alleen al is een belevenis.

Prijs winnen
Als je dit jaar naast jezelf ook vrienden of familieleden opgeeft voor wat misschien wel het 'zwaarste zaterdagmiddaguitje' van het jaar is, maak je bovendien kans op een geheel verzorgd, ontspannend natuur-uitje in eigen provincie. Neem snel een kijkje op de website. Landschap Noord-Holland hoopt steeds meer mensen aan te moedigen om vaker in het landschap aan de slag te gaan als vrijwilliger. Natuur is van vitaal belang, niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen die baat hebben bij een rijke natuur en een mooi landschap. Kijk op www.natuurwerkdag.nl , ook voor speciale kinderactiviteiten.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie. De Natuurwerkdag wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.