Ingezonden persbericht


Persbericht woensdag 3 november 2010

60 filmtitels 2-daags retrospectief Rutger Hauer bekend

De 60 films uit het retrospectief rond Rutger Hauer dat in LUX plaatsvindt, zijn bekend. In het weekend van 6 & 7 november vertoont het grootste arthouse van Nederland al deze titels ter ere van haar 10-jarig jubileum. Het gehele programma is gratis toegankelijk. Sommige van de films zijn nog nooit vertoond in ons land en een enkeling heeft de 'master himself' zelfs nog nooit gezien. Het retrospectief is een bijzondere ode aan Nederlands grootste en internationaal bekendste acteur.

Het Nijmeegse Arthouse LUX verandert op 6 en 7 november 2010 in een waar 'Rutgerhouse'. We vertonen 2 dagen lang, 12 uur per dag, een bijzondere selectie films met deze markante en gevierde acteur.

Voor zijn regiedebuut The Room uit 2001, baseerde Rutger Hauer zich op het korte verhaal 'De kamer' van Harry Mulisch, het eerste gepubliceerde korte verhaal van de schrijver dat hij op 19-jarige leeftijd schreef. Hauer regisseerde de poëtische korte film van ruim 9 minuten samen met Erik Lieshout in nauwe samenwerking met Harry Mulisch.

Op zaterdag 6 november kunnen de Floris-liefhebbers genieten van een 6 uur durende marathon van deze tv-serie. Hiermee kreeg Hauer in 1969 landelijke bekendheid. De serie trok destijds een ongekend aantal kijkers en werd dat jaar het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Hauer - die al zijn eigen stunts deed - kon zich onder de regie van Verhoeven uitleven als de paardrijdende en zwaardvechtende ridder Floris van Rosemondt. De serie is grotendeels opgenomen in het Gelderse kasteel Doornenburg.

Een aantal films was nog nooit te zien in Nederland, zoals Magic Flute Diaries, Spoon, The Rhapsody, Happiness Runs en The Making of the Mill and the Cross (bekroond met de Prix Italia). Zeer bijzonder is de besloten voorvertoning van de nieuwste film van Paula van der Oest: Black Butterflies met medespelers Carice van Houten en Liam Cunningham. Deze film, die in het voorjaar van 2011 uitkomt, gaat over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker.

Het gehele filmprogramma is te vinden op de website van LUX (http://www.lux-nijmegen.nl/lux/allelux/10-jarig-jubileum-lux-0). Het blokkenschema en de speciaal voor dit retrospectief geproduceerde catalogus zijn vanaf vrijdag 5 november aan de kassa van LUX verkrijgbaar.

Jubileum

Aanleiding voor het retrospectief is het 10-jarig jubileum van LUX. 10 jaar geleden opende Catherine Deneuve het Nijmeegse arthouse. Naast zes filmzalen met de mooiste, meest verrassende en belangrijkste films die in Nederland te zien zijn, biedt LUX een uitgebalanceerd programma van vlakkevloertheater, dans, muziek, spraakmakende debatten, festivals en events.

Rutger Hauer, eregast van de Waalstad

Ter ere van het jubileum ondertekent Rutger Hauer zondagmiddag 7 november als speciale gast van burgemeester Thom de Graaf, het Boek van Nijmegen. Hij tekent na prinses Margriet als 2e eregast van de Waalstad dit nieuwe stedelijke gastenboek.

Reserveren

HHHet gehele jubileumprogramma is gratis toegankelijk. Reserveren kan van 2 t/m 4 november. Daarna zijn er gratis kaarten verkrijgbaar op 6 november en 7 november aan de kassa van LUX.

De viering van 10 jaar Mariënburg wordt mede mogelijk gemaakt door MN Services, Syntrus Achmea Vastgoed en Generali.

EINDE BERICHT