Ingezonden persbericht


Persbericht 2 november

Vijf bruggenbouwers strijden om prijs

Vijf Haagse organisaties en personen, die zich inzetten als 'bruggenbouwer' tussen verschillende culturen, strijden deze week om de Humanistische Prijs Haaglanden. Het Humanistisch Verbond wil met deze prijs haar waardering uitspreken voor samenwerking tussen culturen en voorbeelden voor verdraagzaam samenleven. De prijs sluit aan bij de Week van de Dialoog, die Hagenaars deze week in gesprek wil brengen. De prijs wordt zaterdagmiddag 6 november om 16.00 uur uitgereikt, bij de slotbijeenkomst van de Week.

De vijf zijn genomineerd door een onafhankelijke jury onder leiding van hoogleraar Willems, deskundig in Haagse sociale geschiedenis en publicist in AD/ Haagsche Courant. De jury beoordeelde 34 voordrachten. Onder de vijf zijn drie personen en twee projecten van organisaties. Deze laatste zijn: -het Gilde, met het project 'Samenspraak'. Het helpt anderstaligen om de Nederlands taal en cultuur te leren door alledaagse conversaties. 150 vrijwilligers maken koppels van één Nederlandse 'taalcoach' en één anderstalig 'taalmaatje'. -het project 'Stadsgenoten Genieten' van Karel de Rooij en de Rotary, dat per jaar 500 nieuwe en oude Hagenaars bij hun inburgering meeneemt naar geselecteerde theatervoorstellingen, waar taal niet centraal staat.

De drie genomineerde personen zijn:
-Lide van der Vegt, die zich via haar stichting Mammarosa inzet om migrantenvrouwen in hun eigen taal te informeren over borstkanker, vaak een taboe. De jury: "ze is een rolmodel, omdat ze lotgenoten met elkaar verbindt, vanuit hun culturele achtergrond. Mammarosa bereikt vrouwen door open dialoog; voorlichting, begeleiding, lotgenotencontact, huisbezoeken en een in 18 talen gesproken website". -Henna Mathura. Als voorzitter van Stichting Sarita, bevordert ze al 15 jaar de dialoog tussen vrouwen van uiteenlopende etniciteiten en culturen. Doel is vrouwen te stimuleren in hun talenten en kwaliteiten. Zij vindt dat mannen een grote rol spelen bij vrouwenemancipatie.
- Rahma el Hamdaoui, oprichtster van de Stichting 'Moeder en Dochter', die contact herstelt tussen Marokkaanse moeders en dochters. Zij bouwt bruggen tussen vrouwen van allerlei etniciteiten, onder andere via een buurtvrouwenhuis in de Schilderswijk.

De jury bestaat naast Willems uit Coos Versteeg, hoofdredacteur van weekkrant Den Haag Centraal, mevrouw Charlie Ortega, directeur van emancipatiebureau Importante en mevrouw Gretha Jansen, directeur bij wooncorporatie Vestia Zuid-West. De jury was onder de indruk van de inzet van vele vrijwilligers, die al jarenlang actief zijn, soms met moed en zelfoverwinning. Zij ziet grote behoefte aan dit soort werk. De voorzitter van het Humanistisch Verbond, Marjan Duijm, bepleit "'het belang van dialoog en samenwerking in deze tijd van polarisatie en verharding".

De prijs van E 2000 en een beeldje wordt zaterdag 6 november door Willems uitgereikt vanaf vier uur (inloop half vier) in cafe 'Het Wapen van Den Haag' aan de Driehoekjes 15 tijdens de slotbijeenkomst van de Week van de Dialoog. De bijeenkomst is openbaar toegankelijk en zal ook de resultaten van de Week bekend maken.




Ingezonden persbericht