Bonnefanten Museum Maastricht

BACA Laureaat 2010: Francis Als
07.11.2010 - 27.03.2011

BACA - Biennial Award for Contemporary Art
De BACA heeft ten doel een kunstenaar te eren op grond van een uitzonderlijk oeuvre en de grote invloed op andere kunstenaars. In 200o reikte het Bonnefantenmuseum de prijs 'the Vincent' voor het eerst uit aan Eija-Liisa Ahtila waarna Neo Rauch (2002) en Pawel Althamer (2004) de eer te beurt vielen. De Biennial Award for Contemporary Art werd vervolgens aan Bethan Huws (2006) en aan John Baldessari (2008) overhandigd.

BACA Laureaat 2010: Francis Als
De BACA is de enige belangrijke prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. De keuze van de jury 2010, Enrico Lunghi, Dirk Snauwaert en Alexander van Grevenstein, is unaniem gevallen op Francis Als (B - 1959), vanwege de uitzonderlijk hoge beeldende kwaliteiten die in het werk tot uitdrukking worden gebracht, waarbij opvalt hoe zeer dat kan leiden tot ronduit poëtische acties en interventies.

De prijsuitreiking en de opening van de BACA tentoonstelling zullen op zaterdag 6 en zondag 7 november 2010 plaats vinden.

Na een overzichtstentoonstelling deze zomer bij Tate Modern in Londen, die in het najaar naar Wiels in Brussel reist en vervolgens in de lente 2011 in Moma NY te zien zal zijn, verheugt het Bonnefantenmuseum zich het werk van Francis Als te tonen in een alternatieve vorm, waarin niettemin een goed beeld wordt gegeven van zijn werk.

Ter gelegenheid van de BACA zal niet een solo tentoonstelling in klassieke zin te zien zijn, want Francis Als heeft besloten in het Bonnefantenmuseum zijn werk op een andere, speciale wijze te presenteren, die nieuwe relaties legt tussen zijn werk en de collectie van het museum.

Zeven grote projecten worden getoond, die door het hele gebouw worden uitgestrooid. Het centrale thema in dit project is de straat als een ruimte vol dubbelzinnigheden. Een mooie voorbeeld daarvan is Stencils, een werk dat in de vorm van graffiti in het museum en de stad aangebracht zal worden.

Het zal betekenen dat een bezoek aan het museum het karakter krijgt van een heuse speurtocht door het hele gebouw, van collectie opstellingen tot in de ruimtes waar de studenten van de BACA-Masterclass hun werk tonen. Dit zal ook de Masterclass een karakter geven van een daadwerkelijk samenspel.

Masterclass
"It's essentially an idea that you can't teach art, but if you're around artists you might pick up something". (John Baldessari, BACA-laureaat 2008)

Voor de tweede keer presenteren zes jonge kunstenaars en ontwerpers van het Maastrichtse postacademisch instituut Jan van Eyck hun werk in conjunctie met de tentoonstelling van de BACA-Laureaat. Francis Als zal met deze kunstenaars in gesprek gaan over hun werk. Deelnemende kunstenaars zijn: Wolfgang Fütterer (D), Paul Gangloff (D), Marcel Hiller (D), Dominique Hurth (GB), Axel Loytved (D) en Nicholas Matranga (VS).

Biografie
Francis Als werd in Antwerpen geboren als Francis de Smedt. Hij studeerde architectuur in Doornik en Venetië, maar koos niet voor het architectenbestaan. In de jaren tachtig verhuisde Als naar Mexico City. Als beeldend kunstenaar is hij internationaal bekend - zijn werk was en is onder andere te zien in de LACMA, Los Angeles County Museum of Art, 2009, Schaulager Basel, 2006, Tate Modern, Wiels, 2010, Moma 2011.

Over de Jury
Enrico Lunghi is directeur van MUDAM Luxembourg - Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean in Luxemburg Stad (www.mudam.lu). Dirk Snauwaert is directeur van WIELS - Center for Contemporary Art in Brussel (www.wiels.org). Initiatiefnemer en jury voorzitter van de BACA is Alexander van Grevenstein, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht.

Support
Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM NV. De BACA wordt verder gesteund door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg, die hiermee beide het belang van deze kunstprijs onderstrepen. Klara is de media partner van de tentoonstelling.

Download het persbericht hier als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen! Choques, Mexico City 2005, 9 channel video installation
Stencils
Stencils
Duett, Venice 1999 In collaboration with Honoré d'O video
Duett, Venice 1999 In collaboration with Honoré d'O video
Silencio 2003-present Carpets Rubber (600 x) Francis Als, Guards, 2004 Guards, 2004
Francis Als