Biodiversiteit, lekker belangrijk? Lezing Louise Vet op 7 november.

27/10/2010 09:45

Museum Naturalis

Louise Vet over de verborgen schatkist voor onze economie

Zondag 7 november geeft Louise E.M. Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), de vijfde Eilandlezing met de prikkelende titel 'Biodiversiteit - lekker belangrijk?'. Voor ecologen zoals Vet is het denken in biodiversiteit vanzelfsprekend. Maar hoe belangrijk is die biologische variatie voor de maatschappij? Kun je biodiversiteit ook als business zien? De lezing start op een afwijkende tijd, namelijk om 15.00 uur, in het auditorium van Naturalis.

Eigenlijk weten we nog maar weinig van de totale verscheidenheid van het leven op aarde. Vet probeert in haar lezing antwoord te formuleren op vragen als: speelt biodiversiteit een rol bij het functioneren van ecosystemen? Hoe erg is het als we soorten verliezen? Is het mogelijk om vernietiging van biodiversiteit een halt toe te roepen? Voor onze economie en maatschappij is het belangrijk om te weten welke diensten de natuur mens en planeet kan verlenen. Is de biodiversiteit een verborgen schatkist van onze economie? Zijn we in staat ecologie en economie harmonieus te verenigen? Belangrijke vragen die volop stof bieden voor debat tussen ecologen onderling en tussen ecologen en de maatschappij.

Louise Vet is behalve directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) ook buitengewoon hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan Wageningen Universiteit en waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht van NCB-Naturalis. Over het thema 'ecologie ontmoet economie' heeft Vet in 2009 een TED-lezing gegeven, online te zien via de link op www.naturalis.nl.

Deze Eilandlezing start om 15.00 uur en duurt ongeveer één uur. Toegang is gratis. Om een Eilandlezing bij te kunnen wonen, is het nodig zich aan te melden via www.snp.nl/eilandlezingen. Per aanmelding geeft Naturalis 2 Euro korting voor één persoon op de entree voor Naturalis op de dag van de lezing, op vertoon van de e-mailbevestiging van SNP.

NCB Naturalis organiseert de Eilandlezingen in samenwerking met SNP Reizen, de Volkskrant en IUCN. In 2010 staan de Eilandlezingen in het teken van het jaar van de biodiversiteit. Wetenschappers en kenners vertellen met passie over de schoonheid en de verrassingen van de natuur. Ze zijn geïnspireerd door het begrip 'eiland', als geïsoleerd en kwetsbaar gebied.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.naturalis.nl