Projectorganisatie Maasvlakte 2


Presentatie 'Facts on the ground' in FutureLand


01-11-2010 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Op zondag 7 november presenteren Liesbeth Bik en Jos van der Pol hun videowerk 'Facts on the ground' (2009) in FutureLand.

Bik Van der Pol maakten dit werk voor Porstcapes, een artistieke ontdekkingsreis naar het architectonische, politieke, sociale en ecologische verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven.

Voor Portscapes startten Bik Van der Pol een onderzoek en een serie interviews met als centrale vraag hoe de vormgeving van het nieuwe land tot stand komt. Na een onderzoeksperiode maakten de kunstenaars uiteindelijk een videowerk door vanuit een helikopter het gebied van Maasvlakte 2 te filmen. Zo werd het onderzoek een luchttekening met de helikopter als potlood en de film als papier. Bik Van der Pol laten in de tentoonstelling dit videowerk zien met teksten uit de interviews als introductie op de vaak prachtige en spectaculaire uit de helikopter gefilmde beelden.

Programma
Zondag 7 november om 14.00 uur is de opening van 'Facts on the ground' in de filmzaal in FutureLand. Hiervoor is echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via info@futureland.nl of door te bellen naar
010-252 252 0. Graag onder vermelding van 'Facts on the ground', naam en het aantal personen. Het werk is t/m 13 februari te zien in de Yangtzezaal in FutureLand.

Portscapes
De aanleg van Maasvlakte 2 was voor het Havenbedrijf Rotterdam N.V. aanleiding om samen met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en de curatoren van Latitudes (Barcelona) kunstenaars te vragen te reflecteren op de haven en de uitbreiding ervan. Zo vond in 2009 onder de noemer Portscapes een artistieke ontdekkingsreis plaats naar verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven. Kunstenaars uit Nederland, Mexico, Oostenrijk, Spanje en Groot-Brittannië werkten in 2009 mee aan Portscapes. Met (kleinschalige) evenementen, tijdelijke kunstwerken, performances, fotografie, video's en excursies in, door en over het havengebied gaven ze samen vorm aan Portscapes en creëerden een soort culturele reisgids voor het havengebied, met als focus Maasvlakte 2. Een aantal van de werken en projecten werden geëxposeerd in en om FutureLand. Alle werken waren begin 2010 te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Onder de naam Portscapes 2 zullen tot de oplevering van het nieuwe land in 2013 opnieuw een aantal kunstenaars worden uitgenodigd voorstellen voor werk in te dienen. Kijk ook op www.portscapes.nl.