Ingezonden persbericht


oktober 2010

PERSBERICHT

Concert Klezmerband Mazzeltov bij Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Zondag 7 november 2010, 15.00 uur

Zondag 7 november vindt om 15.00 uur een concert plaats van de klezmerband Mazzeltov bij de Liberaal Joodse Gemeente, Zuidelijke Wandelweg 41 te Amsterdam

Al meer dan tien jaar maakt klezmerband Mazzeltov theatertournees door binnen- en buitenland. Met zangeres Rolinha Kross als 'leading lady' richt de band zich vooral op het Jiddische lied. Veel van deze muziek is ontstaan als een mengeling van Joodse muziek en Oost-Europese volksmuziek. Mazzeltov houdt deze traditie levend. De band speelt met liefde pareltjes uit het oude Jiddisch repertoire. Maar Mazzeltov trekt de muziek ook door naar deze tijd, met eigen composities en Jiddische gedichten door de band op muziek gezet. De groep komt zo af en toe op de proppen met onverwachte Jiddische vertalingen van hedendaagse Nederlandse of Franse nummers. De groep maakte inmiddels 6 cd's. De cd 'Mishpoge' werd in 2005 genomineerd voor een Edison.

Mayn Umru

Voor dit concert selecteerde de band, samen met de taalkundige in Jiddisch, Willy Brill, een reeks Jiddische gedichten en zette die op muziek. Zonder chaos geen orde, zonder kakofonie geen harmonie, zonder ru geen umru. Umru is Jiddisch voor onrust. Dit lijkt negatief, haast spanning of bezetenheid. Maar umru kan ook gezonde spanning zijn. Het begin van een creatief proces. Woorden die bij een dichter opborrelen, een nieuwe melodie die bij een muzikant opwelt. Barensweeën. Umru hoort bij de schepping van iets nieuws. Alle nummers van 'Mayn Umru' ademen de schwung waar de band bekend om staat. De gelijknamige cd is goed ontvangen: "Klezmer van internationaal niveau", schreef de Volkskrant. Opzwepende feestmuziek en ingetogen, ontroerende nummers wisselen elkaar af in een klezmerconcert waarbij het publiek een mooie onrust zal ervaren.

Datum: zondag 7 november, aanvang: 15.00 uur.

Locatie: Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41. De toegangsprijs bedraagt E 15,00 voor niet-leden en E 12,50 voor LJG-leden. Kaarten zijn te reserveren via het secretariaat van de LJG, tel. 020 54 00 120. Het secretariaat is dagelijks geopend van 10.00 tot -15.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Reserveren via e-mail kan ook: secretariaat@ljg.nl Meer informatie vindt u op www.ljgamsterdam.nl