Ingezonden persbericht



Amsterdam, 27 september 2010

Nominaties Wijnberg ScenografiePrijs 2010 bekend

De prijs voor de beste theaterscenografie van het afgelopen seizoen, de Wijnberg ScenografiePrijs, kent dit jaar vijf nominaties. Theater Instituut Nederland (TIN) maakt 7 november de winnaar bekend, samen met de winnaars van de overige TIN TheaterPrijzen; de TheaterAffichePrijs en de TheaterFotoPrijs. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van E 2.500. Speciale gast op de prijsuitreiking is Robert Wilson: internationaal toonaangevend theaterregisseur en scenograaf.

De jury heeft dit jaar scenografen genomineerd die de afgelopen jaren een noemenswaardige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Hun voorstellingen tonen een krachtig samenspel van de verschillende facetten van scenografie; decor, kostuums en licht.

De genomineerden van de Wijnberg ScenografiePrijs 2010:

Thomas Rupert - Branden - Ro Theater

Theun Mosk - TUSSEN - Schweigman&

Muriel Gestner - Ubu - Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Essen

Marc Warning/ Gé Wegman/ Arien de Vries - Van de brug af gezien - Toneelgroep Oostpool

Suze May Sho - De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis - Productiehuis Bellevue

De jury bestaat naast voorzitter Dingeman Kuilman (voorzitter College van Bestuur ArtEZ en voormalig directeur van Premsela Dutch Platform Design) uit: Gerardjan Rijnders (theatermaker en schrijver) Aziz Bekkaoui (modevormgever/kunstenaar), Sanne Danz (ruimtelijk ontwerper) en Ingrid van Frankenhuyzen (journalist).

Robert Wilson

Robert Wilson is bekend van zijn werk met Lou Reed, Tom Waits en van de opera 'Einstein on the Beach'. In Nederland was zijn werk te zien op Oerol en bij De Nederlandse Opera. www.robertwilson.com

De Wijnberg ScenografiePrijs
De Wijnberg ScenografiePrijs is vernoemd naar Nicolaas Wijnberg (1918-2006): een van Nederlands belangrijkste en meest vernieuwende ontwerpers van na de oorlog, en is vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Jan Joris Lamers in de vorm van een oeuvreprijs.

De TIN TheaterPrijzen
Onder de TIN TheaterPrijzen vallen naast de Wijnberg ScenografiePrijs ook de TheaterAffichePrijs (sinds 1992) en de TheaterFotoPrijs (voorheen de TIN/VVTP Theaterfotoprijs). Het TIN vestigt met deze prijzen de aandacht op de vaak onderbelichte disciplines van het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Op hun beurt vertellen zij het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt. Een deel van de inzendingen neemt het TIN op in haar uitgebreide collectie, die inmiddels meer dan 100.000 theaterfoto's, 26.000 theateraffiches en 20.000 scenografie stukken (maquettes, maskers, kostuums, ontwerpen, rekwisieten) bedraagt.

Winnaars van de TIN TheaterPrijzen 2009: Sybren Kuiper met de afficheserie van Julidans en Leo van Velzen met de spelfoto van 'Blik' (Toneelgroep Appel). Jan Joris Lamers ontving de eerste Wijnberg Scenografieprijs voor zijn gehele oeuvre.

Theater Instituut Nederland (TIN)
Het TIN documenteert, ondersteunt en promoot het Nederlands theater in zowel binnen- als buitenland. Het TIN biedt de grootste theater mediatheek en collectie van Europa, organiseert debatten en publieks-tentoonstellingen en zorgt voor internationale promotie en afstemming binnen de theatersector.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (