Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Gouden schaatstrio aan de slag bij NOS

HILVERSUM, 27 oktober 2010 - De NOS heeft drie ex-wereldkampioenen opgenomen in de schaatsselectie voor het nieuwe seizoen, dat vrijdag 5 november met het KPN NK Afstanden in Heerenveen van start gaat. Anni Friesinger-Postma, Erben Wennemars en Rintje Ritsma, allen meervoudig gouden medaillewinnaars, zitten het afwisselend aan tafel bij presentatoren Mart Smeets en Dione de Graaff. Erben Wennemars, die tijdens Olympische Spelen in Vancouver als speciale reporter voor de NOS werkzaam was, bijt 7 november het spits af. Anni Friesinger-Postma en Rintje Ritsma maken tijdens het EK Allround in het Italiaanse Collalbo begin januari voor het eerst hun opwachting.

De Duitse Anni Friesinger-Postma (33) won onder meer drie keer het WK allround, één keer het WK sprint en heeft drie Olympische titels op haar naam staan. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver won ze Olympisch goud op de ploegenachtervolging. Afgelopen zomer maakte Friesinger-Postma bekend te stoppen met schaatsen. Aanvankelijk wilde ze pas na de WK afstanden van 2011 op haar thuisbaan in Inzell afscheid nemen, maar door aanhoudende knieproblemen was zij gedwongen haar carrière eerder te beëindigen.

Voormalig langebaanschaatser Erben Wennemars (34) was gespecialiseerd in de sprint- en middenafstanden. Hij veroverde tijdens zijn loopbaan twee keer de wereldtitel op de sprint (2004 en 2005) en pakte daarnaast zes keer goud op het WK afstanden. Nadat hij zich niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen maakte Wennemars begin dit jaar bekend te stoppen met schaatsen. Hij reed zijn laatste wedstrijd, het NK Kortebaan in zijn woonplaats Dalfsen, op 11 januari 2010.

Rintje Ritsma (40), bijgenaamd 'de Beer uit Lemmer', werd vier keer wereldkampioen allround. Ook werd hij zes keer Europees kampioen allround, won hij tijdens de Olympische Spelen in 1994, 1998, 2006 twee keer een zilveren en vier keer een bronzen medaille. Na bijna twintig jaar actief te zijn geweest als professioneel schaatser nam Rintje Ritsma in 2009 afscheid van de wedstrijdsport. Bij zijn afscheid werd Ritsma benoemd tot erelid van de KNSB.

Schema analisten

KPN NK Afstanden (Heerenveen) - 7 november: Erben Wennemars

KPN NK Allround en KPN NK Sprint (Heerenveen) - 27, 28 en 29 december: Erben Wennemars

EK Allround (Collalbo) - 7, 8 en 9 januari: Rintje Ritsma en Anni Friesinger-Postma

WK Sprint (Heerenveen) - 22 en 23 januari: Erben Wennemars

WK Allround (Calgary) - 12 en 13 februari: Rintje Ritsma

WK Afstanden (Inzell) - 10, 11, 12 en 13 maart: Anni Friesinger-Postma en Erben Wennemars

Mart Smeets en Erben Wennemars 'in actie'

tijdens de Olympische Spelen in Vancouver (foto: ANP)

Friesinger-Postma en Ritsma tijdens de ereronde

na hun WK allroundtitel in Budapest in 2001 (foto: ANP)



Nederlandse Omroep Stichting (NOS)