KRO

KRO Brandpunt:12.000 Nederlandse kinderen levensbedreigend dik

12.000 Nederlandse kinderen zijn zo dik, dat ze dreigen te bezwijken aan hun eigen gewicht. Ze lijden aan morbide obesitas. Dat meldt KRO Brandpunt dat vanavond aandacht besteedt aan het groeiende probleem. Ooit zag was dit vooral in de VS een probleem, maar nieuwe cijfers laten zien dat er in Nederland inmiddels 12.000 gevallen zijn. Dat blijkt uit recente gegevens van VU wetenschapper Jaap Seidell.

Seidell vindt het cijfer alarmerend. Volgens hem zijn er inmiddels al kinderen aan de ziekte overleden. Extreem dikke kinderen lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes van het type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Seidell in KRO Brandpunt:

"Dat is ernstig. Diabetes is een ziekte die gepaard gaat met heel veel ernstige complicaties, zoals nierziektes, neurologische afwijkingen, hart en vaatziekten, blindheid, voetamputaties"

De trend dat kinderen steeds dikker worden, is al langer zichtbaar. In dertig jaar tijd is het aantal kinderen met overgewicht verdrievoudigd. Uit deze reportage `Een probleem van formaat' blijkt verder dat overgewicht bij kinderen bijna nooit wordt veroorzaakt door een ziekte of genetische aanleg. Kinderarts Olga van der Baan zegt dat overgewicht bij kinderen maar in 5% van de gevallen een medische oorzaak heeft. De oorzaak is bijna altijd een combinatie van teveel eten en te weinig bewegen..

Volgens Jaap Seidell is het heel moeilijk voor extreem dikke kinderen om hun gewicht weer onder controle te krijgen. Eenmaal dik, altijd dik.

"Als je eenmaal heel dik bent geweest, word je nooit meer dezelfde als iemand die altijd dun is gebleven. Ook al word je even dun, er zijn lichamelijk, hormonaal, geestelijk in het brein allemaal veranderingen opgetreden die maken dat de kinderen de neiging hebben toch weer terug te vallen", zegt onderzoeker Seidell.

In de reportage komen ook ouders van kinderen met extreem overgewicht aan het woord. Zij voelen zich verantwoordelijk voor het extreme overgewicht van hun kinderen.

KRO Brandpunt, zondag 7 november, 22.15 uur, Ned. 2