Politie Zaanstreek-waterland

Zakkenrollers

Purmerend, 05-11-2010 o Een 67-jarige vrouw uit Purmerend is vrijdagmiddag het slachtoffer geworden van zakkenrollers.

De vrouw had op de Koestraat een flink geldbedrag gepind en liep met de fiets aan de hand naar huis. Op de brug op de Hoornselaan merkte zij dat er drie mannen vlak achter haar in dezelfde richting mee liepen. Een van hen sprak haar in het Engels aan en vroeg de weg. Kort daarna ontdekte ze dat haar portemonnee, die in een tas aan het stuur van de fiets zat, was gestolen. De politie verzoekt getuigen te bellen naar 0900-8844. Het voorval vond plaats op vrijdagmiddag, tussen 13.00 en 13.10 uur op de Overweersepolderdijk, even voorbij de brug op de Hoornselaan. De vermoedelijke daders hebben een lichtgetint uiterlijk en zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. De man die de vrouw aansprak was circa 1.80 meter lang, met kort donkerblond haar. Hij droeg een spijkerbroek met een korte donkere jas. Een tweede was 1.70 meter lang. Ook hij had een spijkerbroek aan met daarop een driekwart colbert.

Even afgeleid ... spullen kwijt
Geef zakkenrollers geen kans en houd op straat uw waardevolle spullen in het oog. Zakkenrollers zijn meestal actief op plaatsen waar het druk is of waar u makkelijk afgeleid bent: bij straatoptredens, in schoenenzaken of in de buurt van paskamers. Maar ook bushaltes en stations, tijdens het in- en uitstappen van openbaar vervoer, en roltrappen zijn favoriete plekken. Vaak werken zij in groepjes, waarbij een persoon u afleidt terwijl zijn handlanger vliegensvlug zijn slag slaat. Een paar tips:
Houd uw tas gesloten en draag deze niet op de rug.
Stop uw portemonnee in de binnenzak van uw jas; neem weinig contant geld mee.
Verlies uw tas nooit uit het oog. Laat bij het passen van kleding uw eigendommen nooit onbeheerd achter in het pashokje.
Wees alert wanneer een onbekende u aanspreekt met een smoesje (Heeft u een vuurtje?, Kunt u geld wisselen?, Weet u de weg naar...? ) of afleidingstrucs zoals een onverwachte duw, iemand die iets op uw kleding morst, of iemand die geld van de straat opraapt en vraagt of het van u is.