KNHS

Dubbeldam wint wereldbeker in Verona
7 november 2010


VERONA (KNHS) - Jeroen Dubbeldam (Weerselo) heeft in het Italiaanse Verona de vierde wereldbeker kwalificatiewedstrijd van het seizoen winnend weten af te sluiten. Als tweede starter van het tien deelnemers tellende veld dat in de barrage van start mocht gaan reed Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon een zeer strak barrageparcours. Nergens reed de oud-Olympisch kampioen een centimeter te veel, waardoor zelfs de als laatste startende Meredith Michaels-Beerbaum met Shutterfly het hoofd moest buigen.

In deze editie van de wereldbeker kwam een uitermate sterk deelnemersveld aan de start met talloze klinkende namen. Voor de barrage hadden zich onder meer de Duitser Ludger Beerbaum, de Fransman en Europees kampioen Kevin Staut, de Zweed Rolf-Göran Bengtsson en de Ier Billy Twomey geplaatst. Vooral de driesprong eiste zijn tol van de ruiters, met als middelste onderdeel, een oxer waaronder een sloot was gelegd. BMC Van Grunsven Simon en Jeroen Dubbeldam kwamen tijdens dit pitte parcours nergens in de problemen.
"In het basisparcours ging het allemaal uiterst gemakkelijk. We kwamen direct in een mooi ritme, dat we gedurende het gehele parcours vast konden houden. Daardoor liep voor mij dit parcours als vanzelf. Daarbij bleef Simon springen op een wijze alsof hij geen fout kon maken.", vertelde Dubbeldam, die op donderdag in de eerste kwalificatie wedstrijd al tweede was geworden. "Ik was van plan om in het barrage parcours als tweede starter een snel en foutloos rondje te realiseren. Met acht snelle en zeer ervaren combinaties na mij hoopte ik er op dat zij dan hun tanden op mijn tijd stuk zouden bijten. Dat ik achteraf gezien uiteindelijk de allersnelste zou blijken te zijn verraste me mij ook wel een beetje. Normaal gesproken is mijn paard één van de snelste paarden, maar soms nemen ruiters extra risico in een alles of niets poging. Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat ik nu ook niet zou weten waar iemand nog iets van mijn tijd had kunnen afsnoepen. Ik reed de wendingen zo kort als mogelijk was en daarbij wist ik constant het tempo hoog te houden en ook nu weer toonde Simon op iedere hindernis zijn macht", aldus Dubbeldam, die met deze zege 60.000 euro verdiende.

Albert Zoer (Echten) noteerde met Sam een springfout en werd 16e, terwijl Marc Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino tegen twee springfouten aanliep en met de 31e plaats genoegen moest nemen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.fieracavalli.com

Uitslag FEI World Cup (1.60m):


1) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 0 - 35.61

2) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Shutterfly - 0 / 0 - 35.67
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall la Silla - 0 / 0 - 35.93 16) Albert Zoer (Echten) - Sam (Calvados x Ahorn) - 4 31) Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (Numero Uno x Farmer) - 8