Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT

7 november 2010

Het eerste werk dat een reëel beeld schetst van 'natuurbescherming in uitvoering'

Bezoek de veldprojecten van WNF in Van doejong tot argali

Een kijkje in de keuken van het internationale natuurbeschermingswerk. Dat gunt Frans Schepers, programmaleider van het Wereld Natuur Fonds (WNF), de lezers van zijn boek Van doejong tot argali. Ga mee op reis en beleef 'natuurbescherming in uitvoering'. Maak kennis met bijzondere mensen die zich inzetten voor de natuur in hun regio en bezoek spectaculaire oorden. Een openhartig verslag in acht verhalen voor de oprecht geïnteresseerde natuurliefhebber.

De reisverhalen in Van doejong tot argali gaan over Schepers' bezoeken aan de veldprojecten van het WNF. Op het menu staan onder andere een ontmoeting met de berggorilla's in Rwanda, een semi-gijzeling door de grenspolitie in de Turkmeense woestijn en een zoektocht naar wilde honden in Zambia. Daarnaast maakt de lezer kennis met bevlogen natuurbeschermers uit andere delen van de wereld. Schepers spreekt met ze over de uitdagingen waar hun project voor staat achterin hobbelende jeeps, in smoezelige overheidsgebouwen of, zoals hij zelf schrijft, aan zijn 'favoriete vergadertafel'; onder een grote mangoboom.

In zijn boek wil Schepers vooral de breedte van het werk van WNF illustreren. ,,Want we doen zoveel meer dan panda's, olifanten en tijgers beschermen,'' zegt de internationaal programmaleider. Daarnaast schetst hij een reëel beeld hoe natuurbescherming in de praktijk werkt. De ontmoeting met een donken soldaat met een geladen AK47 illustreert hoe gevaarlijk het veldwerk kan zijn. Deelname aan een anti-stroperij patrouille te paard op de uitgestrekte wildernis van de Russische Altai Sayan laat zien hoe complex, uitgestrekt en onherbergzaam de gebieden zijn die het WNF probeert te beschermen.

,,Dit boek is geen evenwichtige weerspiegeling van mijn dagelijkse werk voor WNF. Het grootste deel van de tijd ben ik immers op ons hoofdkantoor in Zeist te vinden, werkend aan projectvoorstellen en financiële rapportages,'' legt Schepers uit. Maar teleconferenties en mailverkeer hebben hun grenzen, vindt hij. ,,Als natuurbeschermingsorganisatie zijn we terughoudend in de hoeveelheid reizen die we maken. Maar je moet van tijd tot tijd een veldproject bezoeken om verwachtingen en ambities goed op elkaar af te stemmen. Om écht te ervaren hoe weerbarstig de praktijk is; alle mooie plannenmakerij in Nederland ten spijt. Dat zijn we niet alleen aan onze collega's in het veld verplicht, maar ook aan onze donateurs,'' vindt hij.

Van doejong tot argali is geen glossy koffietafelboek dat op spectaculaire wijze de schoonheid van de flora en fauna in andere delen van de wereld viert. Dat soort boeken zijn er legio. Dit werk gunt de lezer voor het eerst een kijkje achter de schermen van de dagelijkse praktijk van natuurbescherming in het veld. ,,Een boek voor de geïnteresseerde natuurliefhebber om tijdens deze donkere dagen op schoot te nemen en écht in te lezen,'' zegt Schepers.


---




Wereld Natuur Fonds Nederland