Europarlementslid start volksraadpleging pensioenen


Reageren kan via www.nietzomaar.nl

BRUSSEL, 20101107 -- Kartika Liotard, Europarlementariër voor Verenigd Links, is een volksraadpleging gestart over Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel. Eerder dit jaar publiceerde de Europese Commissie conceptplannen om in te grijpen in pensioenstelsels binnen de EU in een zogenaamd `Groenboek'. De Commissie geeft belanghebbenden daarbij tot 15 november 2010 de kans om te reageren op de voorstellen.

Via een petitie op www.nietzomaar.nl wil Liotard, die fel tegen Europese interventie in pensioensystemen is, de Nederlandse burger een stem geven bij het pensioenbeleid van de EU. De petitie wordt ondersteund door advertenties in het landelijke dagblad Metro en op diverse websites, zoals AD, Het Parool, de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad en nrc next.
"Ook mensen met een mening die afwijkt van de petitie, kunnen reageren via nietzomaar.nl," vertelt Liotard. "Wanneer belanghebbenden worden geraadpleegd bij EU-beleid, zie je vaak dat enkel grote commerciële partijen van zich laten horen. Middels deze volksraadpleging wil ik ook de Nederlandse burger een stem geven over zijn eigen pensioen."
Liotard vreest dat Europese bemoeienis met de pensioenstelsels slecht uitpakt voor Nederland. "De Europese Commissie wil minimum pensioeneisen formuleren voor de hele EU. Het huidige Nederlandse pensioen zit zeer waarschijnlijk boven deze minimumeisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde. Bovendien wil de Commissie extra financiële eisen stellen aan pensioenfondsen. Pensioenpremies, die werknemers en werkgevers in Nederland verplicht betalen, kunnen daardoor met wel 30 procent stijgen," aldus Liotard.
Het parlementslid ziet liever dat Europa de lidstaten meer vrijheid geeft om hun pensioenstelsels goed te regelen. "De pensioenstelsels in de EU zijn te verschillend om er één standaardpakket aan eisen op los te laten," zegt Liotard. "Harmonisatie en meer samenwerking tussen lidstaten, is niet altijd de beste oplossing. Zeker niet als het over sociale zekerheid gaat. Voor Nederland, met zijn relatief sterk sociaal beschermingssysteem, leidt Europese harmonisatie alleen maar tot afbraak van onze sociale rechten. Geef lidstaten liever de (financiële) vrijheid om zelf te zorgen voor goede, houdbare pensioenen en het wegwerken van ongelijkheden in de oudedagvoorziening," aldus de Verenigd Linkse.
Naast veel negatieve zaken, bevatten de pensioenplannen van de Europese Commissie volgens Liotard ook een positief punt: "De Commissie pleit er voor om pensioenen mobieler te maken. Grensarbeiders kunnen hierdoor gemakkelijker gebruik maken van in het buitenland opgebouwde pensioenrechten. Het is een goede zaak dat de EU deze grensoverschrijdende kwestie regelt," zegt Liotard. "Maar zaken omtrent de nationale pensioenstelsels horen echt gewoon bij de lidstaten thuis."
Mensen die willen reageren op de Europese pensioenplannen, kunnen dit doen tot en met zondag 14 november 2010 via www.nietzomaar.nl . Reageren kan ook per post, door vóór 14 november een brief of ondertekende petitie te sturen naar Postbus 4138, 6202 PA Maastricht. Een dag later zal Liotard de ondertekende petitie en alle binnengekomen reacties overhandigen aan de Europese Commissie.