Ministerie van Buitenlandse Zaken


"Verkiezingen in Birma niet vrij en eerlijk"

Nieuwsbericht | 7 november 2010

Nederland is teleurgesteld in het verloop van de verkiezingen in Birma vandaag. Deze waren niet eerlijk of vrij. Een kwart van de zetels is bestemd voor het leger, de kiescommissie is niet onafhankelijk en een aantal partijen mochten niet deelnemen aan de verkiezingen. Er is geen persvrijheid en er zijn nog meer dan 2000 politieke gevangen, onder wie Aung San Suu Kyi. Zij hebben niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

Uit de beschikbare informatie kan vooralsnog worden opgemaakt dat de verkiezingsdag is verlopen zonder noemenswaardige incidenten. "Ondanks de sombere voouitzichten hoop ik dat deze eerste verkiezingen in twintig jaar een begin zullen inluiden van democratische veranderingen in Birma, aldus minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken

Er waren geen internationale waarnemersmissies toegelaten om de verkiezingen waar te nemen. Wel was een aantal EU-diplomaten in Birma getuige van het verloop ervan. Op basis van hun waarnemingen van de voorbereidingen komt Nederland tot de conclusie dat de verkiezingen onvoldoende vrij en eerlijk waren.

Toch heeft een groot aantal partijen meegedaan, waaronder ook oppositiepartijen. Nederland en de EU roepen de Birmese autoriteiten op de verkiezingen het begin te laten zijn van een proces van nationale verzoening, met een inclusieve dialoog tussen regering, oppositie en vertegenwoordigers van alle etnische groepen. Een dialoog die op termijn moet leiden tot een stabiel Birma, met een democratisch gekozen regering die de mensenrechten respecteert en kan werken aan de economische en sociale ontwikkeling van het land.

Nederland zal de nieuwe regering en het nieuw gekozen parlement beoordelen op zijn daden en verantwoordelijkheden jegens het Birmese volk.