Ingezonden persbericht

Jean van de Velde wint Oeuvreprijs SCENECS
Marco Borsato aanwezig bij SCENECS Grand Gala

Het jubilerende SCENECS International Debut Film Festival beleefde afgelopen zaterdag een hoogtepunt in De Flint met een wervelende show en de uitreiking van de SCENECS Awards. Vele bekende gezichten maakten hun opwachting op de rode loper, waaronder Marco en Leontine Borsato.

Gastregisseur Jean van de Velde, die tijdens het gala de SCENECS oeuvreprijs overhandigd kreeg, regisseerde de openingsfilm 'The Silent Army', met Marco Borsato in de hoofdrol. De avond werd gepresenteerd door de altijd charmante Victoria Koblenko die, na een optreden van Elastic Double, op spectaculaire wijze uit een levensgrote verjaardagstaart tevoorschijn kwam.

Burgemeester Bolsius vertrouwde Victoria Koblenko toe meer te willen doen met film in Amersfoort. Een initiatief dat festivaldirecteur Arya Tariverdi alleen maar kan toejuichen. Hij werd zelf door alle medewerkers en juryleden in de bloemen gezet om hem te bedanken voor zijn initiatief en inzet om Amersfoort als filmfestivalstad op de kaart te zetten. Tariverdi bedankte ook vooral de sponsors en iedereen die het festival mede mogelijk maakt, van juryleden tot aan de gastdames van het ROC.

SCENECS is na vijf jaar volwassen geworden, zegt regisseur Jos Stelling, die al van het begin af aan betrokken is bij het festival.Door zich voor honderd procent te profileren als festival voor debuterende filmmakers creëert het een belangrijk netwerkplatform en een podium waarop nieuwe regisseurs hun films kunnen vertonen aan een groot publiek.

Fayah Lourens en Mohammed Chaara maakten de winnaars bekend van de SCENECS Awards, The Dutch Golden Stone.'Lonely Pack' van Justin Peach werd door de jury verkozen tot beste documentaire en 'Wing, The Fish That Talked Back' van Ricky Rijneke won de Award voor beste debuutfilm. Dit jaar werd ook een Award uitgereikt aan de beste studentenfilm. Die werd gewonnen door twee studentes van de Filmacademie in Müchen met hun documentaire 'At The End of the Meadow'. De prijs voor de beste Mijn Wijk-film ging naar Lianne Kalf voor haar film over Vathorst.

Het is nu al spannend wat de zesde editie van SCENECS ons gaat brengen aan nieuwe films en documentaires; welke prominenten uit de film- en televisiewereld lopen er volgend jaar over de rode loper en - zeer belangrijk - hoe is men gekleed op het gala? Want ook dat is de magie van de cinema: zien en gezien worden. Op naar SCENECS 2011!

Wanneer u het SCENECS Grand Gala gemist heeft, of wanneer u de show opnieuw wilt zien, wordt de gehele show integraal uitgezonden bij onze partner Omroep Amersfoort. Op zaterdag 13 november wordt de show om 12.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur vertoond. De filmvertoningen van SCENECS 2010 waren goed voor ruim 4.500 bezoekers en op het Grand Gala waren 500 gasten aanwezig.



Ingezonden persbericht