Gemeente Stadskanaal

,,We zijn sterk, maar er zijn krachtige maatregelen nodig". Dat meldt het college van Stadskanaal in het Ombuigingsplan 2011-2014. De voorgestelde maatregelen resulteren in een totale ombuiging van 6,7 miljoen euro in 2014. Op maandag 8 november gaat de gemeenteraad een besluit nemen over het Ombuigingsplan.

In het Ombuigingsplan van het college is ook een belastingverhoging opgenomen. Voor-gesteld wordt om de OZB-belasting in genoemde periode jaarlijks met 5% te verhogen, in plaats van met 2%, zoals eerder bij de begroting 2010 was vastgesteld.

De inzet van het bestuursakkoord is om in tijden van bezuinigingen de vitaliteit en sterke centrumfunctie van de gemeente te behouden. De tarieven voor de rioolrechten zullen in 2011 niet stijgen. Wel willen B&W de afvalstoffenheffing gering laten stijgen.

Verder stelt het college voor zogeheten taakstellende bezuinigingen op te leggen aan meerdere gesubsidieerde instellingen en gemeenschappelijke regelingen. Onderscheid wordt gemaakt tussen primaire en secundaire voorzieningen.

Primaire voorzieningen (die zorg en ondersteuning bieden aan inwoners die het nodig hebben of van belang zijn voor een gezonde leefstijl) krijgen een taakstelling van 10%. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de Stichting Welstad.

Secundaire voorzieningen (die activiteiten en ontspanning bieden op het gebied van kunst, cultuur en recreatie) krijgen een taakstelling tussen de 10 en 20%. Hiertoe beho-ren bijvoorbeeld de bibliotheek, de muziekschool en het Theater Geert Teis.

Wat de gemeente anderen oplegt, gebeurt ook in de eigen organisatie. Voorgesteld wordt een taakstelling van 10% op te leggen op de apparaatskosten; dit moet een bezui-niging van 1,4 miljoen euro opleveren. Vermindering van het aantal formatieplaatsen is in de komende jaren dan ook onvermijdelijk, volgens B&W.

Investeringen

Het college voert met het voorgestelde Ombuigingsplan het beleid uit om kwetsbare inwoners zo veel mogelijk te ontzien. Daarnaast willen B&W enkele `onvermijdelijke en onuitstelbare' investeringen uitvoeren. Het gaat om rioleringsprojecten in Alteveer, Musselkanaal, Onstwedde en de Parkwijk en Maarsstee in Stadskanaal. Ook de brand-weerkazerne in Stadskanaal moet worden aangepast.

Het Ombuigingsplan, waarover in een eerder stadium de gemeenteraad is geïnformeerd, is in zijn geheel te zien via deze link. Daarbij is ook aangegeven welke suggesties inwoners van de gemeente hebben aangereikt over de bezuinigingen via het speciale reactieformulier op de website. Er kan uit afgeleid wor-den wat er met de reacties is gedaan.

Rijksbezuinigingen, die de gemeente in de komende jaren verwacht, heeft het college geschat op 4 miljoen euro en zijn al in het Ombuigingsplan verwerkt. De vergadering van de gemeenteraad, waarbij een besluit wordt genomen over het Ombuigingsplan en de begroting 2011, begint op maandag 8 november om 15.00 uur.

* 8 oktober 2010