Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Congo: Het geschonden hart van Afrika

door M&C

Studium Generale

08 november 2010 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183B, Delft

door Lieve Joris

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo. Gelegen in het hart van Afrika, barst het land van de grondstoffen. In plaats van rijkdom te brengen, zorgen deze voor onafhoudende conflicten. Eens het privébezit van koning Leopold II, werd Congo in 1908 een Belgische kolonie. Na de onafhankelijkheid brak een chaotische tijd aan, tot Mobutu in 1965 met steun van de internationale gemeenschap de macht overnam. Tweeëndertig jaar later liet hij zijn land volledig berooid achter. De hoop dat zijn opvolger Kabila vrede en voorspoed zou brengen, verdampte algauw en het land belandde in wat wel eens de Eerste Afrikaanse Wereldoorlog is genoemd, een oorlog die miljoenen slachtoffers eiste en waarbij alle buurlanden betrokken raakten.
De ontbinding van het sociale weefsel dat het gevolg is van deze jarenlange oorlog, gaat tot op het bot, tot in de kern van de familie. Meisjes die zich met stilzwijgende instemming van hun ouders prostitueren om wat geld in het laatje te brengen, kinderen die ervan beticht worden heksen te zijn omdat ze hun familie tot last zijn, Uruguayaanse VN-medewerkers die een pornobusiness beginnen, Congolese vrouwen die VNâers na een nachtje plezier chanteren, kinderen die hun ouders het huis uit zetten â het speelt zich allemaal af in dat grote, geschonden hart van Afrika, zoals Lieve Joris het noemt.

Lieve Joris is internationaal bekend en geprezen als schrijfster van non-fictie boeken over de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika. Haar werk is in vele talen vertaald. In 1985 reisde ze voor het eerst naar Zaïre/Congo, in het voetspoor van haar heeroom die er missionaris was geweest, en schreef Terug naar Congo. Enkele dagen na de vlucht van Mobutu, trok ze er opnieuw naar toe. In Dans van de luipaard en Het uur van de rebellen is de oorlog alomtegenwoordig. In het najaar van 2008 verscheen De hoogvlaktes, haar voorlopige afscheid van Congo.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â