Gemeente Zwartewaterland


MS Watervlo in Zwartewaterland

Van 8 t/m 19 november meert de MS Watervlo aan in de gemeente Zwartewaterland. Aan boord van de MS Watervlo worden educatielessen gegeven aan de lokale basisschoolklassen en tijdens het Open Schip is iedereen welkom om kennis te maken met dit unieke watereducatieschip. Het bezoek aan Zwartewaterland is een initiatief van Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Groot Salland en de gemeente Zwartewaterland.

Zwartsluis
Van 8 t/m 11 november is de Watervlo afgemeerd in Genemuiden en van 12 t/m 15 november in Zwartsluis. Op maandag 15 november vaart de Watervlo naar Hasselt vanwaar het schip op 19 november weer vertrekt. De educatielessen worden gegeven aan de groepen 4 en 5 van het basisonderwijs.

Openstelling
Op de woensdagmiddagen (10 november Genemuiden en 17 november Hasselt) is iedereen van 13.00 tot 16.00 welkom aan boord om zich te verdiepen in de waterexpositie, deel te nemen aan activiteiten en om vragen te stellen aan de educatief medewerkers van Triple E . Op zaterdag 13 november is van 10.00 - 16.00 uur het schip in Zwartsluis opengesteld voor het algemeen publiek. Er wordt dan extra aandacht besteed aan de rioolwaterzuivering, het werk van het waterschap en het gemeentelijk waterbeleid.

De Watervlo
Vroeger vervoerde De Watervlo (1912) allerhande vracht; nu is het gehele schip omgebouwd tot drijvend watermuseum. Na het welkomstwoord van koning Neptunus, vervolgen de bezoekers hun weg door een interactieve waterwereld. De rivier, het riool, de kraan, waterputten in de woestijn en een heuse onderzeeër; alles wat maar met water te maken heeft, treft men op De Watervlo aan. Tijdens het lesprogramma De Waterwereld bezoeken leerlingen van groep 3 t/m 8 het gehele jaar onder begeleiding het schip. Zij gaan op onderzoek uit; wat weten ze eigenlijk van ons water? Op de Watervlo wordt niet alleen ingezet op bewustwording, maar vooral op duurzaam gedrag en concrete maatregelen. Daar kan een flinke winst mee behaald worden!

De Waterwereld van 'de Watervlo'
De leerlingen bereiden zich voor via de digitale leefomgeving www.watervlo.eu, en brengen vervolgens een bezoek aan De Watervlo. Hier komt deze voorkennis goed van pas. Elke les is op maat gemaakt en afgestemd op de bezoekende groep. Proefjes in een laboratorium, een theatrale quiz en een serieuze groepsdialoog zijn voorbeelden van wat leerlingen aan boord allemaal gaan doen. Na het programma gaan de leerlingen niet alleen met een positief gevoel over water van boord, maar ook vol inspiratie en kennis, die soms zelfs die van hun ouders overstijgt.

Hasselt, 21 oktober 2010