Rijksvoorlichtingsdienst

Defensie vaart uit naar West-Afrika

Beladen met 300 pallets met goederen, 153 voertuigen en 39 aanhangers vertrok het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt vanmorgen uit de haven van Den Helder richting Senegal. Daar neemt Defensie de komende maand deel aan de grote, internationale oefening Emerald Move 2010.

Ruim 3.000 militairen, 11 schepen, 19 vliegtuigen en helikopters uit Nederland, Frankrijk, Italië, België en Senegal nemen vanaf 8 november in en voor de kust van Senegal deel aan Emerald Move 2010. De oefening richt zich op geïntegreerd internationaal expeditionair optreden. Hierbij laten de deelnemende landen zien dat zij wereldwijd inzetbaar zijn: ver van huis met een logistiek zelfstandige en geïntegreerde strijdmacht. Een strijdmacht die zowel in de directe kustgebieden, als verder in de binnenlanden effectief kan optreden. Emerald Move is een van de stepping stones van Joint African Lion, een serie oefening op het Afrikaanse continent en tevens de eerste grootschalige oefening van het European Amphibious Initiative.

Amfibische slagkracht
Binnen de strijdkrachten van de NAVO lag de nadruk eind vorige eeuw op landoptreden, terwijl het amfibisch vermogen in Europa versnipperd was. Dit leidde in december 2000 tot de ondertekening van de intentieverklaring van het European Amphibious Initiative door Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland. Dit document vormde het juridische en politieke raamwerk voor een nauwere amfibische samenwerking. Met als primaire doel: het verbeteren van de kennis, interoperabiliteit en capaciteit van de hele amfibische keten.

NLMARFOR
De Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) bestaat tijdens de oefening uit de staf NLMARFOR, het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt, de 11e en 21ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, eenheden van het Amfibisch Gevechtsteunbataljon, een duikteam van de Duik- en Demonteergroep, een Rapid Environmental Assessment team van de Hydrografische Dienst en een bataljonstaakgroep van de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De commandant NLMARFOR, commandeur Peter Lenselink, treedt in de oefening tevens op als Commander Amphibious Task Force.

Noot voor redacties (