Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 27 oktober 2010

GS besluit positief voor de Noord-Hollandse natuur

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland herziet haar voornemen om in 2011 de vergoeding bestemd voor het beheer van 85 natuurgebieden en de begeleiding van vrijwilligersgroepen door Landschap Noord-Holland met 40% korten. Dit werd besloten tijdens de GS vergadering van 19 oktober en is positief nieuws voor Landschap Noord-Holland.

Waar gaat het ook alweer om? Landschap Noord-Holland zou in 2011 8 ton minder krijgen van de provincie. De provincie Noord-Holland meende dat een extra vergoeding van 7 ton voor natuurbeheer vanuit het nieuwe Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer die 8 ton grotendeels zou compenseren. Landschap Noord-Holland stelde dat dit bedrag zeker niet volledig beschikbaar zou komen. Nu schrijft de provincie in een stuk van 18 oktober "De onzekerheden waarop Landschap Noord-Holland wijst zijn niet geheel ten onrechte". En verder: "Tegelijkertijd is wel duidelijk dat Landschap Noord-Holland geleidelijk meer gaat ontvangen". GS stelt nu als garantstelling een aanvullend budget voor van 6 ton in 2011 en 2 ton in 2012. Landschap Noord-Holland is bijzonder blij met dit voornemen omdat de 8 ton bezuiniging tot desastreuze gevolgen voor natuur en landschap in onze provincie zou leiden.

Landschap Noord-Holland is al maanden op allerlei niveaus in gesprek met de provincie om tot een acceptabele oplossing voor het financieringsvraagstuk van het natuurbeheer en de vrijwilligersbegeleiding te komen. Op 11 oktober werd zelfs een protestactie georganiseerd bij het Provinciehuis.

Nu is het afwachten of Provinciale Staten op 8 november het voorgenomen besluit van GS volledig overneemt. De feitelijke korting door de provincie van Landschap Noord-Holland komt dan neer op 1 ton komend jaar. Aangezien Landschap Noord-Holland dit jaar ook al een korting van 4 ton kreeg opgelegd, zal het nog veel moeite kosten om tot een draaglijke begroting te komen.

Foto: Protestactie voor provinciehuis. Foto LNH


Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland