Vrije Universiteit Amsterdam

Netwerktheorie en de hersenen


* Startdatum: 08-11-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Neural networks and brain tumors: the interplay between tumor, cognition, and epilepsy


* Spreker: L. Douw


* Promotor: prof.dr. C.J. Stam prof.dr. J.J. Heimans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Linda Douw laat in haar promotieonderzoek zien dat hersentumoren gepaard gaan met globale netwerkveranderingen, die weer gerelateerd zijn aan de symptomen van cognitieve problemen en epileptische aanvallen. Zij vergelijkt hersenen met andere complexe netwerken, zoals sociale media. Haar onderzoek maakt duidelijk dat de toepassing van netwerktheorie bij patiënten het wellicht in de toekomst mogelijk maakt om een beter behandelplan op te stellen.

Patiënten met primaire hersentumoren (tumoren die ontstaan in het hersenweefsel zelf en zonderuitzaaiingen) hebben vaak last van symptomen die niet direct zijn te herleiden tot de specifieke locatie van de tumor. Ze ervaren bijvoorbeeld heel algemene cognitieve problemen, zoals concentratieverlies en problemen met de executieve functies (hogere controlefuncties van de hersenen), en lijden ook aan epileptische aanvallen. Deze mismatch tussen de focale tumor en de meer globale symptomatologie kan niet verklaard worden met een traditionele, lokaliserende aanpak.

Linda Douw beschrijft en bestudeert een nieuwe theorie over hersenfuncties bij zowel gezonde proefpersonen en patiënten met hersentumoren, namelijk de `netwerktheorie'. Deze theorie komt voort uit de wiskunde en de sociologie, en wordt toegepast op allerlei verschillende complexe systemen, zoals sociale netwerken, metabolische systemen en het internet. Het bijzondere is nu, dat de hersenen zeer vergelijkbaar zijn met andere complexe netwerken, zoals sociale media (Facebook, Twitter). Evenals deze sociale netwerken vormen de hersenen een `small-world' netwerk, dat een goede globale integratie (het gemak waarmee je met ieder willekeurig persoon in de wereld verbonden kan worden door slechts een aantal verbindingen aan te gaan) combineert met lokale specialisatie (de aanwezigheid van sterk verbonden vriendengroepjes).

Kort geleden kwam een populairwetenschappelijk boek uit over netwerktheorie en de hersenen. Dit boek heet Hersenweb en is geschreven door Kees Stam, Linda Douw en Willem de Haan (zie http://www.managementboek.nl/boek/9789035135338/hersenweb_kees_stam).
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam