Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden: Voor 16 jaar geen druppel

vrijdag 5 november 2010

Burgemeester Bouwmeester en wethouder Pot benadrukken op de Ganzenmarkt dat vroegtijdig drinken erg schadelijk is voor de jeugd. De gemeente wil dat ouders en jeugd bewust worden van de schade die vroegtijdig drinken met zich meebrengt. Het is niet cool om alcohol te drinken voor je 16e levensjaar. En het is niet gewoon dat je voor je 16e levensjaar (regelmatig) alcohol drinkt. Het beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen en de schade die ontstaat, is voor het leven. Daarom deelt Burgemeester Bouwmeester op de Ganzenmarkt aan de nieuwe miss Ganzenhoedster als symbool van de actie een armbandje uit met de tekst: "Coevorden. Voor 16 jaar geen druppel!" en zal iets vertellen over de actie.

Op de Markt wordt vanaf 10.15 uur door Wethouder Pot en enkele ambtenaren en enkele mensen van Centrum Jeugd en Gezin geflyerd en worden armbandjes verspreidt om de aandacht op deze actie te vestigen. Daarnaast worden de armbandjes verspreid via het School Preventie Plan op de basisscholen van de gemeente Coevorden. De actie wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Coevorden en door de lokale middenstand en ook vanuit de horecavestigingen wordt actief deelgenomen aan deze actie. Personeel draagt de bandjes en verspreidt ze vanuit de cafés.

58% van de jongeren van 12 -16 jaar drinkt
GGD-cijfers uit het vierjaarlijkse rapport `Jeugd in cijfers gemeente Coevorden' laten zien dat ook bij de Coevordense jeugd van 12 tot 16 jaar 58% van de jongeren alcohol gebruikt. Dit gebruik vindt meestal in huiselijke kring of in vriendenkringen plaats. Veel ouders en jeugdigen zijn niet bewust van de schade die het veroorzaakt vooral in de hersenen. Het is bewezen dat teveel alcoholgebruik een blijvend ngatief effect heeft op de intelligentie. De actie is een lokale vertaling van `Makluk zat!'; het actieprogramma schadelijk alcohol gebruik jongeren van de Vereniging Drentse Gemeentes.

De actie wordt landelijk financieel ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De lokale middenstand en de vereniging Koninklijke Horeca Nederland steunen deze actie. De gemeente Coevorden zet hiermee schadelijk alcoholgebruik onder jongeren op de agenda.

Op maandag 8 november a.s. tussen half 11 en half 12 wordt de bekendmaking van de nieuwe miss Ganzenhoedster verwacht. Bij de benoeming van de nieuwe miss Ganzenhoedster zal Burgemeester Bouwmeester de actie toelichten. Locatie: podium centrum Coevorden.