Uitnodiging: veiligheid brandweerzorg in het geding

05/11/2010 14:06

ABVAKABO FNV

Wat: Werkgever Brandweer Zuid-Limburg daagt ondernemingsraad Brandweer en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak voor de bestuursrechter.

Waarom: Werkgever, ondernemingsraad en vakbonden hebben een conflict over de invoering van een nieuw dienstrooster. De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor alle brandweerkorpsen in Nederland.

Wanneer: Maandag 8 november, 10.30 uur.

Waar: Rechtbank Maastricht, Sint Annadal 1.

Veiligheid brandweerzorg in het geding door nieuw dienstrooster

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak en de ondernemingsraad van de brandweer in Zuid-Limburg staan maandag 8 november tegenover de werkgever van de brandweer in Zuid-Limburg voor de bestuursrechter. Geschilpunt is de invoering van een nieuw dienstrooster dat volgens de bonden en de or "een te zware wissel trekt op de fysieke en psychische belastbaarheid van het brandweerpersoneel".

De dienstroosters van de verschillende brandweerkorpsen moeten worden samengevoegd nu de brandweer in Zuid-Limburg is omgevormd tot één veiligheidsregio. De Limburgse gemeenten die samenwerken in de veiligheidsregio hebben hiervoor te weinig geld beschikbaar gesteld om dit op een sociale manier op te lossen en dus moet de oplossing uit de arbeidsvoorwaarden komen. De werkgever eist daarom dat de brandweermannen in het nieuwe dienstrooster tweehonderd uur per jaar meer gaan werken voor hetzelfde salaris.

De brandweermannen hebben nu een 48-urige werkweek waarin ze niet alleen uitrukken (repressie) maar ook bezig zijn met onderhoud en reparatie van materieel. Daarnaast steken zij veel tijd in oefenen en sporten, evenals het trainen van vrijwilligers. Gian Kerstges, bestuurder van Abvakabo FNV: "Door de invoering van het nieuwe dienstrooster neemt de werkdruk op de brandweerlieden verder toe. De kwaliteit en veiligheid van de brandweerzorg komt hiermee echt onder druk te staan. En dat alleen omdat de Zuid-Limburgse gemeenten elke mogelijkheid van bezuinigen aangrijpen."

De ondernemingsraad van de brandweer beaamt dat en weigerde onlangs in te stemmen met de invoering van een nieuw rooster. De werkgever stapt nu naar de rechter om via die weg instemming te verkrijgen.