Rijksoverheid


Toespraak staatssecretaris Teeven bij opening Nationale Open Dag DJI in Ter Peel

Toespraak | 06-11-2010

Dames en heren,

`De poort gaat open!' Onder dat motto organiseert de Dienst Justitiële Inrichtingen vandaag alweer voor het zevende jaar op rij een Nationale Open Dag.

Dat motto is te zien als een uitnodiging. Niet aan het adres van de gedetineerden, om de benen te nemen. Maar aan u, belangstellenden, om naar binnen te komen en eens een kijkje te nemen achter de schermen van onze gevangenissen, jeugd- en tbs-inrichtingen. En die belangstelling is - als ik hier zo eens om me heen kijk - groot. En ik heb me laten vertellen dat dat niet alleen hier in Ter Peel het geval is, maar ook in de 47 andere justitiële inrichtingen, verspreid over heel Nederland, die vandaag hun poorten openen. In totaal verwachten we bijna 10.000 bezoekers.

Als kersverse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, met het sanctiebeleid in mijn portefeuille, ben ik blij met die grote opkomst. Ze biedt ons de mogelijkheid om een groot aantal burgers te laten zien wat er zich dagelijks afspeelt achter die metershoge hekken en muren en die zware poort. Die complexen waarin ruim 18.000 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen zich - dag in, dag uit - met hart en ziel inzetten om hun bijdrage te leveren aan het veiliger maken van Nederland.

Dat laatste spreekt mij uiteraard bijzonder aan. U weet, dit streven is zo ongeveer de rode draad die door mijn CV loopt. Als officier van justitie en later als Kamerlid heb ik het belang van de rol die de justitiële inrichtingen spelen bij het daadwerkelijk veiliger maken van Nederland ook altijd benadrukt en er mijn waardering voor uitgesproken. En ik heb tal van inrichtingen zelf bezocht. Dat vond ik altijd bijzonder waardevol: met medewerkers praten, om met eigen oren en ogen te horen en te zien wat er speelt. Ik ben blij dat u als bezoeker die stap vandaag ook zet!

Ik kan het u aanbevelen: niet alleen is het buitengewoon leerzaam, ook helpt het om - soms hardnekkige - vooroordelen en misverstanden over de detentie uit de weg te ruimen. Zoals u hier vanochtend, op weg naar deze ruimte, ongetwijfeld al een beetje hebt kunnen ervaren: een gevangenis is géén hotel - en het is ook beslist niet ons streven om het daarop te doen lijken. En hoewel het motto van vandaag - De poort gaat open! - wellicht anders doet vermoeden, blijft die poort toch geruststellend vaak dicht: op de ruim 40.000 gedetineerden die jaarlijks de inrichtingen in het gevangeniswezen bevolken, wisten er de laatste vier jaar gemiddeld zo'n 5 te ontvluchten. Het geeft maar aan hoe goed de medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen hun taken verrichten: scherp de veiligheid in de gaten houden, zonder de zorg en ondersteuning uit het oog te verliezen, die de justitiabelen nodig hebben.

Dames en heren, als u hier vandaag - in dit voormalige klooster, dat nu onderdak biedt aan 176 gedetineerde vrouwen - goed rondkijkt en ook een beetje dóórvraagt, dan zult u al snel tot de ontdekking komen dat een justitiële inrichting bepaald geen statisch wereldje is. De populatie in de inrichtingen verandert, de problematiek van de gedetineerden wordt complexer en de wijze waarop ze begeleid moeten worden stelt nieuwe eisen aan de organisatie. Het vraagt vooral om een efficiëntere en meer vraaggestuurde manier om het dagelijkse werk in onze inrichtingen te organiseren.

Ik zal u een voorbeeld geven. Daarvoor neem ik u mee naar een anderssoortige inrichting, een JJI. In zo'n Justitiële Jeugdinrichting wordt gewerkt met de basismethodiek Youturn. Het woord zegt het al: een draai maken in je leven en het positieve opzoeken. Die methodiek zorgt ervoor dat alle jongeren op een eenduidige wijze worden bejegend. Sommige jongeren hebben echter speciale gedragsinterventies nodig, die goed zijn toegespitst op hun individuele problematiek - met als beoogd effect: bijdragen aan een veiliger samenleving. Dat vergt maatwerk.

Ook het gevangeniswezen is - zeker de laatste jaren - enorm in beweging. Om goed op die bewegingen te kunnen inspelen, is de Dienst Justitiële Inrichtingen onder de noemer `Modernisering Gevangeniswezen' een grootschalig verandertraject gestart. Centraal in deze operatie staat een succesvolle terugkeer van gedetineerden in de samenleving - en daarmee het terugdringen van de recidive: het opnieuw plegen van criminele feiten.

Onze ambities op dit punt zijn hoog, maar realistisch. We streven ernaar om de recidive terug te dringen. Zowel bij volwassen ex-gedetineerden, als bij jeugdige daders. Dat willen we bereiken via een op de persoon toegesneden aanpak. Continuïteit van de zorg is daarbij essentieel. Dat houdt in dat we met gedetineerden gericht gaan werken aan een veilige terugkeer in de samenleving. Mensen die vrijkomen, willen we niet meer met enkel een blauw pastic tasje door de poort naar buiten laten lopen.

Ook hier is maatwerk vereist. Gedetineerden kunnen te maken hebben, of na hun detentie te maken krijgen, met uiteenlopende problemen, die de kans vergroten dat ze telkens opnieuw terugvallen in crimineel gedrag. Sommigen hebben geen woning waar ze na hun detentie naar terug kunnen keren. Anderen kampen bijvoorbeeld met schulden, of hebben een stevige begeleiding nodig, om niet opnieuw aan de drugs te gaan of naar de fles te grijpen. Ook moet er serieus gewerkt worden aan hun psychische problemen. En vrijwel allemaal hebben ze hulp nodig bij het zoeken van werk, of het regelen van een uitkering.

Het is belangrijk dat al in de detentie een begin wordt gemaakt met het aanpakken van de - uiteenlopende - problematiek van gedetineerden. Niet voor niets luidt de slogan `Buiten blijven begint binnen'. Al realiseren we ons overigens donders goed dat gedetineerden hier niet voor niets zitten.

Wat kan het gevangeniswezen zoal doen? Om te beginnen worden gedetineerden goed bewust gemaakt van de betekenis en de impact van het delict dat ze hebben begaan - zowel voor het slachtoffer als voor de samenleving als geheel. Ook worden zij gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid, zowel in hun verleden als met het oog op hun toekomst: zij hebben zelf hun lot in handen. Door de kansen te pakken die het gevangeniswezen hen biedt. Zo kunnen gedetineerden een vakopleiding volgen, gericht op een baan buiten de bajes. Ook extra zorg is mogelijk, bijvoorbeeld in geval van psychische problemen, of om een drugs- of alcoholverslaving aan te pakken. Ze kunnen werken aan hun sociale vaardigheden, leren omgaan met geld en hulp krijgen bij het saneren van hun schulden.

Dames en heren, in het Regeerakkoord hebben we duidelijk gesteld dat we niemand afschrijven. We spreken iedereen aan. Wel wil ik hier nog eens benadrukken dat we niet in gedetineerden investeren omdat we ze `zielig' zouden vinden. We doen dit omdat niets doen eenvoudigweg geen optie is. Niets doen betekent een grote kans op terugval in crimineel gedrag. En dat willen we nu juist voorkomen. Serieus aan de slag gaan met de gedetineerden, via de persoonsgerichte aanpak, moet uiteindelijk leiden tot minder overlast, criminaliteit en onveiligheid in de samenleving.

Deze aanpak - dat zult u begrijpen - vraagt veel van onze medewerkers. Er wordt echt vakmanschap van ze verwacht - het belangrijkste werkkapitaal binnen een bedrijf als DJI. Zij moeten het juiste evenwicht zien te vinden tussen beveiligen en ondersteunen. Dat betekent enerzijds de veiligheid en orde binnen de inrichtingen bewaren, maar anderzijds ook de gedetineerden stimuleren om aan hun toekomst te werken. En hen zodanig aanspreken op hun gedrag dat ingrijpen bij ongewenst gedrag niet tot nauwelijks nodig is. Dit vergt finesse. Alle medewerkers - van hoog tot laag - worden hierin geschoold. "Motiverende bejegening" noemen we dat: met verstand omgaan met mensen die in de fout zijn gegaan.

Het gevangeniswezen levert op deze manier een stevige bijdrage aan de recidivereductie en daarmee aan het bevorderen van de veiligheid. Maar het gevangeniswezen kan dit niet alleen - al was het maar omdat het stokje uiteindelijk moet worden doorgegeven aan partijen buiten de poort, zodra de straf van de gedetineerde er op zit. Meer dan ooit is goede samenwerking met gemeenten en andere organisaties dan ook geboden. Een samenwerking die gelukkig steeds beter van de grond komt, nu vrijwel alle relevante partners zijn aangesloten bij het Veiligheidshuis in hun regio. Maar, voeg ik daar onmiddellijk aan toe, gedetineerden moeten wèl hun eigen verantwoordelijkheid nemen. En dat houdt in dat bij herhaling van het criminele gedrag een soberder behandeling op zijn plaats is.

Dames en heren,
U zult waarschijnlijk al popelen om zelf een kijkje te gaan nemen in de gevangenis. Toch wil ik nog één belangrijk punt met u behandelen, het verlof van TBS-gestelden. Dat verlof staat nogal ter discussie, vooral als er weer een ernstig incident heeft plaatsgevonden met een TBS-gestelde die zich aan het verlof heeft onttrokken. Niet zo ver hier vandaan, in Uden, is dat enkele maanden geleden nog gebeurd. Verlof blijft echter nodig; het speelt een belangrijke rol bij de geleidelijke terugkeer van de TBS-gestelde in de samenleving. Schaf je de verlofregeling af, dan schaf je eigenlijk de TBS af. Dat moeten we dan ook niet willen. Wel ga ik de verlofregeling aanscherpen. Een TBS-gestelde die zich onttrekt aan zijn verlof, mag straks minimaal één jaar niet meer met verlof. Deze aanscherping wil ik bovendien snel doorvoeren: op 1 januari van het nieuwe jaar is de nieuwe verlofregeling wat mij betreft een feit.

Ik keer terug naar het thema waar het hier vandaag om gaat: de Landelijke Open Dag. U bent hierheen gekomen voor een uitgebreide rondleiding. Deze wordt verzorgd door de eigen medewerkers van Ter Peel. Want ook daarin staan de medewerkers van DJI - ook de vrouwelijke
- hun `mannetje'. Deze medewerkers zijn van harte bereid u van alles te vertellen over de dagelijkse gang van zaken en uitleg te geven over wat u zoal op uw weg door dit interessante complex tegenkomt. Ik wens u allen een leerzaam en genoeglijk - ééndaags én vrijwillig - verblijf toe achter de deur!

Afzender


* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Zie ook


* Criminaliteit | Onderwerp | BZK, Justitie
* Tbs | Onderwerp | Justitie

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051