UWV


Actieweek voor werkzoekende 45-plussers bij UWV WERKbedrijf

8 november 2010

Bijna de helft van de 490.000 bij UWV ingeschreven werkzoekenden is 45 jaar of ouder. Ondanks de voorzichtig aantrekkende arbeidsmarkt blijft deze groep werkzoekenden vaak buiten beeld bij werkgevers. Om meer aandacht te geven aan de kansen en kwaliteiten van 45-plussers start UWV WERKbedrijf vandaag met de Actieweek 45-plus. Het vinden van een baan via sociale netwerken staat er centraal.

Veel 45-plussers verliezen hun baan na een lang dienstverband. Ze moeten zich opnieuw leren verkopen op een arbeidsmarkt die veranderd is. Dit vergt nieuwe vaardigheden, zoals het kunnen gebruiken van sociale media, het leren netwerken of het maken van een competentieprofiel. UWV WERKbedrijf speelt in op deze ontwikkelingen door tijdens de Actieweek 45-plus de nadruk te leggen op het ontwikkelen van deze kwaliteiten.

Zo zijn er workshops solliciteren via LinkedIn en netwerkbijeenkomsten op diverse Werkpleinen in het land. Bijvoorbeeld in Amstelveen waar honderden 45-plussers bijeenkomen voor een netwerkborrel. Ook zijn er speeddates met werkgevers en kunnen werkzoekenden hun competenties laten testen en een CV of sollicitatiebrief `nieuwe stijl' leren opstellen.

Cijfers 45-plus
Ongeveer 8 procent van de beroepsbevolking van 45 jaar en ouder is werkzoekend. Onder 55-plussers is dit percentage 10 procent. Ruim zes op de tien is langer dan een jaar op zoek naar werk, de helft is laagopgeleid. Vanaf 2011 zal de babyboomgeneratie de AOW-leeftijd bereiken. De groei van de beroepsbevolking zal dan omslaan in een lichte krimp. Door deze vergrijzing en een afname van de jongere beroepsbevolking zullen werkgevers optimaal gebruik moeten maken van het beschikbare aanbod op de arbeidsmarkt. Het vervullen van meer vacatures met oudere werknemers zal bijdragen aan het voorkomen van personeelstekorten in de nabije toekomst.