Gemeente Roermond

Gemeente bedankt scholen voor opruimen zwerfafval

In de wijken Kapel in t Zand en Kemp-Kitskensberg-Heide stond de maand oktober in het teken van zwerfafval. De leerlingen van basisschool St. Alfonsus en t Mozaïek hebben aan diverse activiteiten deelgenomen. Daarbij stond het thema afval en zwerfafval centraal. Als dank voor hun inzet werden de leerlingen op maandag 1 november jl. verrast met een optreden van clown Ronald McDonald en zijn opruimshow. De clown verzorgde op beide scholen een spetterende show en wist met behulp van de kinderen het afval met trucs en toverspreuken in de juiste afvalbak te laten verdwijnen.

De activiteiten in de maand oktober bestonden uit een excursienaar het Milieupark en Kringloopcentrum, de behandeling van het lespakket Zwerfafval: mooi niet! van de stichting Nederland Schoon, een demonstratie van het inzamelvoertuig van de firma Van Gansewinkel en van een veegauto van BTL. De medewerker Natuur- en Milieueducatie van de Gemeente Roermond heeft tijdens de voorlichtingslessen op de scholen alle wetenswaardigheden over afvalscheiding, zwerfafval en reiniging behandeld.

Met al deze kennis en opgedane vaardigheden gingen de kinderen op 28 en 29 oktober, voorzien van hesjes, grijpers, handschoenen en vuilniszakken, zelf aan de slag. Op en rond de school en op de speelvelden werd samen met de begeleidende ouders en leerkrachten het zwerfvuil opgeruimd. Een groepje leerlingen van de Herman Broerenschool en van de Petrus Dondersschool voor praktijkonderwijs hielp ook een handje mee. Voor hen was het tevens een invulling van een deel van de maatschappelijke stage. Wethouder IJff sprak de kinderen toe en complimenteerde hen met hun inzet. Aan het einde van de opruimactie werd al het ingezamelde zwerfafval door de medewerkers van de gemeente afgevoerd. En dat was een hele berg. Met als gezamenlijk eindresultaat: een schone wijk waar het prettig wonen en spelen is.

Het doel van deze opruimactie is jongeren betrekken bij hun leefomgeving en bewust te maken van hun eigen rol daarin. Een schone en leefbare wijk is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bewoners, gemeente en wijkpartners aldus wethouder IJff. De gemeente en de deelnemende scholen zijn heel tevreden over de resultaten en hopen dat deze actie een bijdrage levert aan een leefbare en veilige wijk. De zwerfafvalmaand is een initiatief van de deelnemende scholen, Gemeente Roermond en Stichting Wel.Kom. Diverse organisaties hebben belangeloos een bijdrage geleverd aan het educatieve programma, zoals de firma Van Gansewinkel, Kringloopcentrum Bis-Bis, BTL, McDonalds Nederland en Stichting Nederland Schoon. Eerste publicatiedatum: 08-11-2010 Bijgewerkt: 08-11-2010