Gemeente Zoetermeer

Onderzoeksraad voor de Veiligheid zet onderzoek Sterigenics niet voort

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft besloten het onderzoek naar de uitstoot van ethyleenoxide bij Sterigenics in Zoetermeer in de jaren 2006, 2007 en 2008 niet voort te zetten. Eerdere onderzoeken, zoals dat van commissie De Grave, geven voldoende antwoord op hun vragen waardoor een nieuw onderzoek geen toegevoegde waarde heeft. 'De commissie De Grave heeft in haar rapportage een duidelijk beeld geschetst waar het niet goed is gegaan bij de vergunningverlening, toezicht en handhaving ten opzichte van het bedrijf Sterigenics. Het rapport van de commissie De Grave gaat hierbij in op de onderzoeksvragen die naar voren kwamen uit het onderzoek van de Onderzoeksraad en de Onderzoeksraad kan zich vinden in de bevindingen van de commissie De Grave. Ook is geconstateerd dat de resultaten van het onderzoek van de commissie openbaar zijn, net als de resultaten van andere door de gemeente ingestelde onderzoeken, en onder de aandacht zijn gebracht van een breed publiek.' Aldus de verklaring van de Onderzoeksraad over het niet voortzetten van het onderzoek.

De bekendmaking van de jarenlange uitstoot van teveel ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics heeft zowel bewoners en werknemers als de politiek geschokt en bij velen tot ongerustheid geleid. "We vonden het dan ook een goede zaak dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een onderzoek startte", stelt burgemeester Waaijer. "Maar het is zeker prettig nu te horen dat de Onderzoeksraad oordeelt dat het onderzoek van de commissie De Grave een duidelijk beeld schept en er niet nog een extra onderzoek nodig is. Daarnaast zijn we blij met de constatering dat ook andere onderzoeken die wij als gemeente hebben laten uitvoeren voldoen."

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan in Nederland dat na rampen, grote ongevallen of andersoortige incidenten onderzoek kan doen naar de oorzaken en gevolgen van het betreffende incident. De Onderzoeksraad staat onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven.