Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
8 november 2010

VU start Letteren BV

De kennis van de Faculteit der Letteren inzetten om bedrijven nieuwe inzichten te bieden. Dat is de doelstelling van Gryps, het bedrijf dat de faculteit recent heeft opgericht. Op het gebied van Communicatie, Kunst & Cultuur en Geschiedenis voert Gryps (toegepast) onderzoek uit, biedt advies op maat en verzorgt trainingen, lezingen en workshops. De oprichting van het bedrijf is een belangrijke stap voor de kennisvalorisatie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lessen van meesters uit de Oudheid (Cicero)
Topadvocaat Marcus Tullius Cicero (106 v. Chr. - 43 v. Chr.) gebruikte in zijn retorica een aantal overredingstechnieken en strategieën die ook nu - 2000 jaar later - nog steeds zeer bruikbaar zijn, zoals recent wetenschappelijk taalkundig onderzoek aantoont. Gryps gebruikt wetenschappelijke kennis over de technieken van Cicero om mensen uit bijvoorbeeld de advocatuur te trainen.

Uitspraaktraining Engels
Van alle Engelse taalvaardigheden is de uitspraak van het Engels het meest onderschat, terwijl het gesproken Engels voor veel bedrijven en overheidsinstellingen een steeds belangrijkere plaats inneemt. Uit onderzoek blijkt dat iemand die grammaticale fouten maakt maar een redelijke uitspraak heeft over het algemeen makkelijker begrepen wordt dan iemand met een zwakke uitspraak maar wel met een goede grammatica. Gryps heeft hiervoor een aantal workshops ontwikkeld om de uitspraak van het Engels te verbeteren. Het is een van de toepassingen van wetenschappelijk onderzoek die Gryps biedt.

Maatschappelijk relevant
"Met Gryps willen we graag de markt en wetenschap met elkaar verbinden omdat we ervan overtuigd zijn dat dit nieuwe inzichten geeft, inspireert en ideeën genereert," zegt directeur Diane Schöller. "Hiermee leveren we ook graag een waardevolle bijdrage aan de samenleving." De inkomsten van het bedrijf komen ten goede aan het onderzoek en onderwijs van de faculteit der Letteren. Gryps BV valt onder de VU-holding Geesteswetenschappen waar ook Taalcentrum-VU en het Archeologisch Centrum deel van uitmaken.



Vrije Universiteit Amsterdam