Royal Haskoning


08-11-2010
Top Rotterdams bedrijfsleven wil duurzame ontwikkeling versnellen Royal Haskoning heeft onlangs samen met ruim 40 andere partijen uit het bedrijfsleven en de gemeente Rotterdam de samenwerkingsovereenkomst duurzaam ontwikkelen ondertekend. Die borduurt voort op eerdere afspraken uit 2008 en komt er in de praktijk op neer dat Royal Haskoning zich inspant om duurzame technologie nog nadrukkelijker in haar projecten te betrekken.
Een gemêleerd gezelschap van vertegenwoordigers van Rotterdamse bedrijven, variërend van ABN AMRO en Rabobank tot Eneco en General Electric, heeft eind oktober de intentie uitgesproken om duurzame ontwikkeling in de havenstad te versnellen. Royal Haskoning was een van de medeondertekenaars en heeft zich gecommitteerd om bij bestaande- en nieuwbouwprojecten nog meer aandacht aan de inzet van duurzame technologie te besteden. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van groene daken, het voorbereiden van parkeergarages voor de installatie van oplaadpunten voor elektrische auto's en het geschikt maken van daken voor de aanleg van zonnepanelen.

De overeenkomst uit 2008 richtte zich vooral op CO2-reductie bij nieuwbouw. Daar zijn nu verschillende elementen bijgekomen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, waarmee het in sommige delen van Rotterdam nog altijd slecht is gesteld. Ook gaan de partijen kijken of ze duurzame technologie in bestaande gebouwen kunnen toepassen, zoals de aansluiting op een warmte- en koudeopslagsysteem. Verder hebben de ondertekenaars de ambitie uitgesproken om Rotterdam groener en aantrekkelijker te maken. Deze ambitie is in lijn met de voortrekkersrol die de stad op het gebied van duurzaamheid wil vervullen en past tevens bij het streven om in 2014 door de Europese Commissie tot European Green Capital te worden uitgeroepen.

De samenwerking van het Rotterdamse bedrijfsleven heeft sinds 2008 volgens de gemeente Rotterdam al geleid tot concrete verduurzaming van diverse initiatieven, zoals het gebouw De Rotterdam, de Tweede Koopgoot, het Drijvend Paviljoen en het gebouw Central Post.