Gerechtelijke organisatie

Veroordeling Schipholbrand moet volgens advocaat-generaal worden vernietigd

Den Haag, 8 november 2010 - Op 26 oktober 2010 heeft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad mr Machielse een conclusie genomen in de zaak van de brand in het cellencomplex Schiphol-Oost op 26 oktober 2005, waarbij 11 ingesloten vreemdelingen zijn omgekomen en anderen zijn gewond geraakt.

Achtergrond
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 3 september 2009 een van de ingesloten vreemdelingen veroordeeld voor opzettelijke brandstichting waardoor gevaar voor goederen en levensgevaar voor anderen te duchten was. Het hof acht verdachte echter niet aansprakelijk voor het overlijden en gewond raken van de slachtoffers. Dat vindt het hof niet redelijk gelet op de wezenlijke rol die allerlei andere omstandigheden bij de brand hebben gespeeld. Namens verdachte is cassatieberoep ingesteld.
Mr. B.P. de Boer en mr. A.J. van der Velden, advocaten te Amsterdam, hebben namens verdachte vier klachten tegen de veroordeling door het hof geformuleerd.

De oorzaak en het verloop van de brand zijn ook voorwerp van onderzoek door de Onderzoeksraad voor veiligheid geweest. Dat onderzoek heeft geresulteerd in het rapport âBrand cellencomplex Schiphol-Oostâ van 21 september 2006.

De conclusie van de advocaat-generaal
De advocaat-generaal is van mening dat de veroordeling moet worden vernietigd. Het hof heeft de veroordeling mede gebaseerd op het rapport van een deskundige die op zijn beurt weer geput heeft uit het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid. Volgens de advocaat-generaal mag dat niet gelet op de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid. Ook acht de advocaat-generaal het bewijs van het opzet op brandstichting onvoldoende. Tot slot is de afwijzing van het verzoek van de verdediging om een deskundige te horen volgens hem ontoereikend gemotiveerd.

Verdere gang van zaken
De zaak is verwezen naar de rol van 14 december 2010 voor uitspraak door de Hoge Raad. Voorlopig is de uitspraak bepaald op die datum.

Ten slotte
Een conclusie is een rechtsgeleerd advies aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie. Het parket bij de Hoge Raad kan zich over een door de Hoge Raad te beoordelen zaak niet anders uitlaten dan in het kader van de conclusie en is dan ook niet in de gelegenheid tot het geven van nader commentaar.

Den Haag, 8 november 2010

LJ Nummer

BO2966

Zie het origineel
Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 8 november 2010 Naar boven