De Nederlandse Bank

DNB Magazine oktober 2010: DNB-president Nout Wellink: 'Geheimhoudingsplicht moet anders'

Nieuwsbericht

Datum 8 november 2010

De wettelijke geheimhoudingsplicht van de Nederlandsche Bank botst met het huidige maatschappelijk klimaat, waarin verantwoording en transparantie terecht hoog in het vaandel staan. Dat zegt Nout Wellink in het oktobernummer van DNB Magazine, waarin hij terugblikt op het parlementair onderzoek naar de kredietcrisis.

Wanneer zijn instelling een beroep moet doen op de geheimhoudingsplicht worden mensen achterdochtig en verwijten DNB schimmig gedrag, aldus de centralebankpresident. 'Dat is noch goed voor het vertrouwen in de financiële sector, noch voor het vertrouwen in het toezicht daarop.'

Heilige Chinezen

Er blijken grote verschillen tussen landen bij de beantwoording van enquêtevragen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Martijn de Jong, bekroond met de door DNB gesponsorde Christiaan Huygensprijs 2010. Russen blijken zeer uitgesproken in hun mening, Thai reageren veel neutraler, en Chinezen lijken volgens de Jong bijna heiligen: `Als je een Chinees vraagt of hij wel eens liegt, teveel wisselgeld heeft gekregen, of roddelt, dan is het antwoord altijd ontkennend.' Engelsen en Ieren blijken heel open en eerlijk, terwijl in het geven van sociaal wenselijke antwoorden Nederlanders in de middenmoot zitten.

Nederland in 2040

In een uitgebreid dossier blikt DNB Magazine vooruit naar Nederland in 2040. Rode draad lijkt dat de toekomst van Nederland in de stad ligt. `De grote geldmachine bevindt zich straks in de steden, de kruimels in de gebieden er omheen', aldus Van der Horst van het Centraal Planbureau . Steden worden de economische knooppunten, en nemen de rol van landen over als de motor van de economie. Kennis wordt Nederlands belangrijkste product en hoogopgeleide arbeidskrachten zijn dus onontbeerlijk.

In DNB Magazine verder onder meer een artikel waarin wordt betoogd dat de vrees voor een dubbele dip in de VS ongegrond lijkt en een essay van Vincent Icke - hoogleraar theoretische fysica, beeldend kunstenaar en publicist- over wetenschappelijke sensaties, nano-onderzoek en de Zon die over vijf miljard jaar onverbiddelijk op is.