Gemeente Berkelland

Instroom nieuwe woningbouwplannen stoppen

Onder de loep: Instroom nieuwe woningbouwplannen stoppen

In de raadsvergadering van 26 oktober 2010 heeft de gemeenteraad gesproken over `Instroom van nieuwe woningbouwplannen stoppen'.

loep

CDA

Niet bouwen voor leegstand, wel zorgen voor arbeidsplaatsen!

Het CDA voelt er weinig voor om door te gaan met nieuwbouw van teveel woningen. Daarom is het goed dat Berkelland terughoudend wordt met nieuwbouwplannen. Niemand is gebaat bij veel leegstaande koopwoningen. Het CDA vindt het wel belangrijk dat de verdeling van de nieuwe woningen evenwichtig is. In de kleine kernen moet enige nieuwbouw zijn om een dorp leefbaar te houden.

Naast deze belangrijke maatregel - als gevolg van de krimp - vindt het CDA het van eminent belang dat Berkelland zich (samen met de andere Achterhoekse gemeenten) op de kaart zet als een uitstekende vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven!

Jaap Jonk, fractievoorzitter CDA

D66

Momenteel is er nog voldoende aanbod in ieder segment.

Demografische ontwikkelingen voltrekken zich sneller dan verwacht. D66 constateert dat door het wegvallen van de druk op de woningmarkt - versneld door de economische recessie - dit nu al leidt tot stilstand in het koopsegment. Als we niets doen, treedt verpaupering op. Momenteel is er nog voldoende aanbod in ieder segment. Dus, meer bouwen is nu ook niet echt nodig.

Op basis van het huidige tijdsbeeld is het tijdelijk stopzetten een juiste maatregel en moet er beleid gemaakt worden. D66 vindt ook dat opgepast moet worden met het trekken van voorbarige conclusies met betrekking tot de krimp. Echt maatwerk is nu noodzakelijk.

dichtgetimmerd huis

VVD

Als VVD geven we het voordeel van de twijfel aan dit voorstel en gaan we akkoord

Om tijdelijk een stop te zetten op nieuwe woningbouwplannen vanwege de demografische ontwikkelingen is voor de kernen een goede zaak, voor het buitengebied niet. Dit zet namelijk de plattelands, economische- ontwikkelingen op slot.

De regeling "Rood voor Rood", functieverandering naar wonen en zorg en woningsplitsen kunnen tot maart 2011 niet meer in behandeling worden genomen, jammer. Daar het college heeft beloofd, dat in het eerste kwartaal van 2011, een nieuw beleidsplan door de raad kan worden vastgesteld, geven we als VVD het voordeel van de twijfel aan dit voorstel en gaan we akkoord.

PvdA

PvdA wilde dit agendapunt liever niet behandelen, omdat het college op voorhand geen onderbouwing kon geven

B & W willen een tijdelijke "stop" van woningbouwplannen vanwege de te verwachte bevolkingskrimp in de Achterhoek. De Partij van de Arbeid, wilde dit agendapunt liever niet behandelen, omdat het college op voorhand geen onderbouwing kon geven van de consequenties van dit besluit.

Ook de verschillende berichtgeving over dit onderwerp maakt het allemaal niet duidelijk. Net als bij het collegeprogramma en de begroting van het CDA, VVD en D66 ontbrak het ook hier, aan visie en was het geheel gebaseerd op "mogelijke aannames" en "mitsen en maren". Een besluit nemen op "mogelijke aannames" en "mitsen en maren" vinden wij onverantwoord en hebben om deze redenen, dan ook "tegen" dit voorstel moeten stemmen.

Met rode groet, Hans Pelle.

Gemeentebelangen

Gemeentebelangen vindt dat eerst duidelijk moet zijn hoe groot de krimp zal zijn en welke gevolgen die heeft

Gemeentebelangen is niet akkoord met het stopzetten van nieuwe woningbouw. Ofschoon er in toekomst zeker sprake is van demografische krimp gaat het te ver om, geleid door angst, de instroom nu per direct stop te zetten.

Juist voor de leefbaarheid in het buitengebied, de rood voor rood regeling, is de mogelijkheid om een woning te bouwen of boerderij te splitsen in twee wooneenheden zeer belangrijk.

Gemeentebelangen vindt dat eerst duidelijk moet zijn hoe groot de krimp zal zijn en welke gevolgen die heeft. Krimp, leefbaarheid en ontwikkeling van andere economische activiteiten in het buitengebied dienen in samenhang bekeken te worden.

OBL

OBL is tegen extra overheidsbemoeienis om woningbouw trachten te reguleren.

Voor ondernemers, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en ook particulieren is het een eigen keus om woningen te bouwen, de markt bepaalt. Bij een overschot aan een bepaald type woning zal de prijs dalen, dit biedt weer nieuwe kansen voor bijvoorbeeld starters of we krijgen inwoners van buiten Berkelland, hoezo krimp?

De "rood voor rood" regeling reguleert zichzelf nu al. Je ziet nu al dat bouwkavels in het buitengebied veel moeilijker te verkopen zijn. Mensen maken zelf uit of ze in een kern willen wonen dichtbij voorzieningen, dan wel op het platteland.

GroenLinks

Tijdelijk stoppen van nieuwe plannen voor woningbouw is een verstandig besluit

De nadruk ligt voor ons op tijdelijk. GroenLinks wil op korte termijn een uitgebreide discussie over bevolkingskrimp en woningbouw. We willen dan een goed inzicht in alle bouwplannen die er voor de korte en lange termijn zijn in Berkelland. Ook de vraag welke soort woningen er de komende jaren nodig zijn, moet worden beantwoord. Wat er dan op welke plaatsen gebouwd kan worden, is daar een antwoord op.

GroenLinks wil dat we daar als gemeente duidelijk in moeten sturen. Maar we moeten ook zorgen dat burgers, woningbouwvereniging en anderen die willen bouwen, weten waar ze aan toe zijn. Dat mag niet te lang duren. GroenLinks is tegen bouwen voor leegstand met verloedering als gevolg.