Gemeente Berkelland

Bloemen: "Ons handhaafbeleid is er op gericht om niet te hoeven handhaven"

Burgemeester Bloemen: "Ons handhaafbeleid is er op gericht om niet te hoeven handhaven"

B&W stellen nieuw `Handhaafbeleid 2010-2011' vast

De gemeente wil toezicht houden op de meest risicovolle onderwerpen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. De hoogste prioriteit ligt op gebied van veiligheid en gezondheid.

controle brandveiligheid

Burgemeester en wethouders hebben het `handhaafbeleid 2010- 2011' vastgesteld. In deze nota staat hoe de gemeente de komende periode erop toe ziet dat haar inwoners zich aan de regels gaan houden, de zogenoemde handhaving. In het handhavingsbeleid geven ze ook aan welke onderwerpen voorrang hebben.

`Liefst geen dwangsommen'

"Het gekke is: ons handhaafbeleid is er op gericht om niet te hoeven handhaven", aldus burgemeester Hein Bloemen, belast met de portefeuille handhaving. "Bij handhaven denk je gauw aan sancties, het opleggen van dwangsommen en zo. Dat willen we liever niet. Geen misverstand, regels zijn er niet voor niets. Maar we willen veel liever in goed overleg met betrokkenen uitleggen wat de regels zijn en samen bekijken hoe men zich er het beste aan kan houden. Om het vervolgens aan betrokkene over te laten welke passende maatregelen hij of zij treft. `Handhaven door niet te handhaven' dus. Het past ook een beetje bij dit college. We leggen de verantwoordelijkheid liefst zo veel mogelijk neer bij de burger. Dan heb je vaak het beste resultaat."

Nieuwe wetgeving

Bij het handhaafbeleid moet je denken aan regels over bouwen, slopen, brandveiligheid en milieu. De handhaafregels houden rekening met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Door deze wet zijn 26 soorten vergunningen, zoals bouwvergunning, sloopvergunning, milieuvergunning onder één wet komen te vallen. De nieuwe wet bevat eisen voor het handhaafbeleid. Deze zijn nu verwerkt.

Burgemeester Bloemen:

"Je denkt gauw aan sancties, het opleggen van dwangsommen en zo. We willen liever uitleggen wat regels zijn en samen bekijken hoe men zich er het beste aan kan houden"

Rechten

Het handhaafbeleid biedt inzicht in de wijze waarop de gemeente probeert spontane naleving van regels te bevorderen. Hoe toezicht daar aan bij kan dragen. Wat de gemeente het meest belangrijk vindt. Hoe dreigende overtreding bijgestuurd wordt en hoe de gemeente omgaat met bestaande overtredingen. Ook de rechten die overtreders hebben zijn uitdrukkelijk benoemd.

Rekening houden met de hoogste risico's

De basis voor het beleid zijn risicoanalyses. Nogmaals: de verantwoordelijkheid voor de risico's die allerlei activiteiten met zich mee brengen, neemt de gemeente niet over. Toch wil de gemeente door toezicht op de meest risicovolle onderwerpen voorkomen dat u slachtoffer wordt doordat een ander zijn of haar verantwoordelijkheid niet neemt. De hoogste prioriteit ligt hierbij op gebied van veiligheid en gezondheid. Het beleid bevat protocollen die zeker stellen dat medewerkers volgens het beleid werken.