D66

maandag 8 november 2010

Geen verdriedubbeling cultuurbelasting

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vraagt het kabinet de belastingverhoging van 13% op (podium)kunst en cultuur terug te draaien. Koolmees doet dit voorstel vandaag samen met de andere oppositiepartijen tijdens het debat over het Belastingplan met staatssecretaris Weekers.

Eigen broek

Het kabinet wil de btw op kunst en cultuur meer dan verdriedubbelen. Koolmees: "D66 vindt dat cultuur niet kan worden uitgesloten van bezuinigingen nu er 18 miljard moet worden gekort. Maar het kabinet bezuinigt niet alleen fors op kunst en cultuur, het verhoogt de belasting erop ook met 13%. Daarmee wordt het wel erg moeilijk om de eigen broek omhoog te houden voor de cultuursector."

Steun

Koolmees verwacht steun van de VVD voor zijn voorstel. Vanochtend zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke bij het programma Ochtendspits:

"Vorige week tijdens het eerste deel van het Belastingplan hebben we aangegeven dat we serieus willen kijken naar de voorstellen. Een goede dekking is wel belangrijk. De handreiking is er, als D66 met een goed voorstel komt. En van Wouter Koolmees verwacht ik dat ook."

Wouter Koolmees: "D66 komt met een degelijk voorstel en goede dekking. Dus ik verwacht dat we een meerderheid halen."