Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


OLVG start speciale polikliniek voor 80-plussers

Persbericht: OLVG start speciale polikliniek voor 80-plussers

Amsterdam, maandag 8 november 2010

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam is als eerste in Nederland gestart met een polikliniek voor patiënten van 80 jaar en ouder die een hartoperatie moeten ondergaan. Patiënten op hogere leeftijd lopen meer risico op complicaties na een hartoperatie. Doel van de polikliniek is om de patiënt beter voor te bereiden op de operatie om de kans op complicaties te verminderen.

De patiënt komt voor de operatie bij de 80+ polikliniek voor een uitgebreid vooronderzoek waarbij naast de gebruikelijke onderzoeken ook een kwetsbaarheidonderzoek wordt verricht. Een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige (nurse practitioner) kijkt daarbij naar de geestelijke en lichamelijke vitaliteit van de patiënt. De nurse practitioner onderzoekt de patiënt in alle rust en neemt de tijd om uitleg en informatie te geven. Mede op grond van de uitslagen van de onderzoeken wordt in samenspraak met de patiënt door de hartchirurg besloten of de operatie wel of niet door kan gaan. Gaat de operatie door, dan start twee weken voor de operatie een speciaal voorbereidingsprogramma. De patiënt krijgt onder leiding van een fysiotherapeut ademhalingsspiertraining en krijgt gedurende zeven dagen voor de operatie een speciale bijvoeding waarvan bewezen is dat dit de afweer versterkt.

Cardio-thoracaal chirurg Wim Stooker vindt de eerste resultaten van de nieuwe polikliniek bemoedigend: "Het zal niemand verbazen dat het risico van een hartoperatie op deze leeftijd niet gering is. Het is daarom van het grootste belang om vooraf vast te stellen of het risico niet te groot is en hoe we de patiënt zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Bij de eerste patiënten van de 80+ polikliniek zien we al dat deze extra zorg goed werkt. Geen van de patiënten die inmiddels dit voortraject hebben doorlopen, hebben een luchtweginfectie of een wondinfectie gekregen. Ze hebben allemaal het ziekenhuis in goede conditie verlaten."

De hartchirurgen van het OLVG hebben als eersten in Nederland dit speciale voorbereidingsprogramma samengesteld. Het OLVG heeft hiervoor een subsidie gekregen van zorgverzekeraar Agis om gedurende een jaar deze polikliniek op te zetten en het effect ervan te bestuderen.