Gemeente Sneek



Sneek koploper bestrijding jeugdwerkloosheid

Het Werkplein Sneek is met haar actieplan tegen jeugdwerkloosheid koploper bij het helpen van jongeren aan een baan. Van de in totaal 4146 werkzoekende jongeren in Friesland, zijn er 934 (23%) door Werkplein Sneek aan het werk geholpen. Wethouder Andries Ekhart, die ook in provinciale stuurgroep voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid zit, is zeer tevreden over de resultaten en over de samenwerking op het werkplein.

Om de toenemende werkloosheid onder jongeren een halt toe te roepen is in september 2009 gestart met een actieplan om de jeugdwerkloosheid in Friesland te bestrijden. Op het Werkplein in Sneek is begin dit jaar gestart met een integraal Jongerenteam. Dit team van enthousiaste en gedreven medewerkers helpt jongeren tot 27 jaar in de regio Súdwest Fryslân aan een baan, werkervaringplek, een opleiding of een leer/werkbaan.

"Een gewoon leven." Dat is de droom van de meeste jongeren die zich inschrijven op het Werkplein in Sneek. Alle jongeren worden geholpen met het maken van de juiste keuze ten aanzien van de functies waarop zij de focus leggen. Het Jongerenteam let daarbij op vaardigheden en kwaliteiten die tijdens opleiding, werkervaring of hobby's zijn opgedaan. Uiteraard richten zij zich alleen op functies waar daadwerkelijk in de markt vraag naar is, zoals in de zorg, de detailhandel en callcenterbranche. Jongeren worden binnen het Jongerenteam onderverdeeld in kansrijk en kwetsbaar.

De kansrijke jongeren worden in de meeste gevallen direct gematcht op vacatures van het Werkplein en van uitzendbureaus. De kwetsbare jongeren worden geholpen met een juiste en realistische presentatie bij de werkgever. In veel gevallen gaat er iemand van het Jongerenteam zelf mee op sollicitatiegesprek.

Deze aanpak blijkt te werken. Na een jaar uitvoering te geven aan het actieplan blijkt dat Werkplein Sneek koploper is bij het plaatsen van jongeren op een baan. De focus van het Jongerenteam komt voor de volgende periode te liggen op het plaatsen van jongeren op leerwerkbanen. Dit omdat het de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.