GroenLinks
GroenLinks wil Europabrede bescherming vrije nieuwsgaring

Maandag 8 november 2010, 15:23u -

De Nederlandse journalist Arnold Karskens van dagblad De Pers is zondag opgepakt door de Brusselse politie toen hij foto's maakte van een ontruimingsactie van treinstation. Onder het mom van opruiing en verstoring van de openbare orde moest Karskens niet alleen mee naar het bureau, maar ook nog eens zijn fotomateriaal wissen. Volgens GroenLinks is het een inbreuk op de vrije nieuwsgaring en moet dit beter beschermd worden.

Kamerlid Tofik Dibi (woordvoerder Justitie) stelt vandaag samen met Kamerlid Bruno Braakhuis (woordvoerder Europese Zaken) schriftelijke vragen aan staatssecretaris Knapen en minister Rosenthal over de kwestie.

Volgens Dibi moet Karskens kennis kunnen nemen van maatschappelijk relevante kwesties en daarover kunnen berichten. "Als journalist moet je ongehinderd kunnen publiceren over wat mensen raakt. Zodra autoriteiten je dwingen om foto's te wissen, dan ligt censuur op de loer."

Dibi wil weten of de staatssecretaris Europese Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken de Belgische autoriteiten over de kwestie zal aanspreken.

GroenLinks vraagt bovendien de staatssecretaris voor Europese Zaken zijn Belgische ambtsgenoot te vragen om zich in te zetten voor vrije nieuwsgaring. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft recent het journalistieke recht op bronbescherming erkent. Volgens Braakhuis zou het goed zijn als het recht op vrije nieuwsgaring Europeesrechtelijk preciezer verankerd wordt. "Voor iedereen in de Europese Unie moet duidelijk zijn dat de journalistiek van wezenlijke betekenis is voor het functioneren van de nationale én de Europese democratische rechtstaat", aldus Braakhuis.

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Braakhuis aan de staatssecretaris voor Europese Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie over de arrestatie van journalist Arnold Karskens.
1. Kent u het bericht `België heeft liever geen pottenkijkers bij aanpak asielzoekers', De Pers 8 november 2010. dat oorlogsjournalist Arnold Karskens op station Brussel Noord is gearresteerd vanwege het fotograferen van een politieactie tegen asielzoekers en illegalen?

2. Klopt het dat journalist Karskens is opgepakt nadat hij foto's maakte van het wegslepen van een man door twee Belgische politieagenten wegens verstoring van de openbare orde en opruiing, maar dat deze aanklacht inmiddels is ingetrokken?
3. Bent u het met ons eens dat deze politiële ingreep jegens journalist Karskens een inbreuk is op de vrije nieuwsgaring?
4. Bent u bereid om de Belgische autoriteiten hierop aan te spreken en in de Europese Unie het initiatief te nemen, waarbij niet alleen de bescherming van journalistieke bronnen, maar juist ook de vrije nieuwsgaring wordt beschermd?