Royal Haskoning


08-11-2010
Start voorbereidende werkzaamheden A74
Dura Vermeer is maandag 8 november jl. in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de A74. Royal Haskoning verzorgt voor Dura Vermeer het ontwerp van de kunstwerken en geluidsschermen en het omgevingsmanagement. Naast de ontwerpers komen ook de omgevingsmanager, bouwcommunicatieadviseurs, vergunningenexperts en de kabels- en leidingen-coördinator van Royal Haskoning.
Deze eerste werkzaamheden vinden voornamelijk plaats tussen de Venloseweg en Egypte (straat). Hier wordt het nieuwe knooppunt A73/A74 gerealiseerd en de Wilderbeek opnieuw ingericht. Het werk voor de Wilderbeek bestaat o.a. uit groot grondverzet, rooien van bomen en het plaatsen van duikers.

De A74 zorgt voor een snelle en onbelemmerde verbinding tussen het Nederlandse en Duitse hoofdwegennet. Nu moet het (vracht)verkeer nog noodgedwongen door (met name) de bebouwde kom van Venlo Noord, -Oost,
-Noordoost en Tegelen. Dit leidt tot opstoppingen, verkeersonveilige situaties, stank- en geluidsoverlast. De nieuwe weg wordt goed in het landschap ingepast. Zo wordt de weg deels verdiept en deels verhoogd aangelegd.

Ook wordt rond de weg nieuwe natuurontwikkeling gestimuleerd, onder andere door de aanleg van een ecoduct. De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen is in oktober al begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden, om de Bundesautobahn 61 (BAB61) door te trekken tot aan de Nederlandse grens, ter hoogte van Tegelen. Hier sluit de BAB61 aan op de nieuwe A74.