Gemeente Hoorn

250 euro vanuit Hoorn Millennium Gemeente voor Bake for Life/Hoorns Dictee

Burgemeester Onno van Veldhuizen kon de organisatie van het Groot Hoorns dictee, Rotaryclub Hoorn De Compagnie, zondag 7 november blij maken met een bedrag van 250 euro. Dat komt vanuit Hoorn Millennium Gemeente. Afgelopen zondag was de vierde editie van het dictee en de opbrengst van de deelnemersbijdragen is voor de stichting Bake for Life, dat is opgericht door bakkersvrouw Marleen Pater uit Avenhorn. Deze stichting laat in Oeganda een bakkersschool bouwen. Hiermee wordt voldaan aan Millenniumdoel 2: alle jongens en meisjes gaan naar school.

De burgemeester las het dictee voor dat Nanja Pol, eigenares van restaurant Zuid, won. De tekst zat vol struikelblokken als 'zielenroerselen' en 'uitentreuren'. Het sfeervolle taalfeest in schouwburg Het Park trok fanatieke dicteeschrijvers uit alle hoeken van het land. Zelfs uit België kwam een expert om mee te doen. Het verhaal was geschreven door Jacques Bettelheim, winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse taal. In zijn tekst was een rol weggelegd voor de Hoornse schrijfster Margreet van Hoorn, die in maart dit jaar overleed. Zij was beschermvrouwe van het Groot Hoorns Dictee en kon in haar werk uitweiden over 'ludduvuddu' en 'zielenroerselen', aldus het dictee.

Burgemeester leest dictee Nieuw dit jaar was een bonuszin die de burgemeester voorlas, waar alleen een groep fanatieke dicteespecialisten de tanden in zette. Deze zin bevatte extra moeilijke woorden als golauyoek (een Oosters gerecht) en xiang qi (een Chinees schaakspel). In deze categorie eindige Pieter van Diepen uit Leiden op de eerste plaats. Hij maakte het gewone dictee vlekkeloos, maar maakte vier fouten in de bonuszin. De Hoornse kampioene Nanja Pol had veertien fouten. Bij de jeugd gingen Daniël Kroese, Daniël ten Tusscher, Julia Sluis en Lars Muntjewerff met de prijzen naar huis. Anneli Peeters, Jasper Omvlee en Lars Muntjewerff wonnen een ontmoeting met Nick & Simon. Terwijl de correctoren hun werk deden, werden de bijna honderd deelnemers en het publiek in Het Park getrakteerd op een optreden van cabaretier Ivo de Wijs. Deze woordkunstenaar relativeerde het belang van de spelling: Het maakt niet uit hoe je het schrijft, áls je maar schrijft.