Algemene Onderwijsbond

08-11-2010

AOb'ers in actie tegen bezuinigingen op beroepsonderwijs

Kaalslag dreigt als het kabinet zijn plannen met de volwassenentak van de bve-sector onverkort uitvoert. Op de educatiemiddelen wordt bezuinigd, bovendien krijgen de roc's te maken met meer marktwerking. Daar bovenop komen nog de beëindiging van de subsidie voor het inburgeringsonderwijs en het voornemen om de bekostiging van deelnemers van boven de dertig jaar te staken.

De sector zal het de komende jaren met grofweg 350 miljoen minder moeten doen. De werkgevers steunen de AOb bij zijn verzet tegen de plannen. Zaterdag waren Jan van Zijl (voorzitter Mbo-raad) en Jos Leenhouts (voorzitter Mondriaan College) present om te praten over de negatieve gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf en de zorgsector, die voor hun nieuwe medewerkers grotendeels afhankelijk zijn van het volwassenenonderwijs. Ook wezen ze op bijkomende gevolgen: zo moeten roc's de uitkeringen van hun boventallige personeel tot in lengte van jaren zelf betalen. Die kosten schat Jan van Zijl op minimaal 200 miljoen euro.

De verhalen uit de praktijk spraken echter het meest tot de verbeelding. Merel Borgerius (vakgroep NT2) onderstreepte het belang van bekostigd taalonderwijs met praktijkvoorbeelden. "Een vluchteling die zijn land moest verlaten vanwege zijn homoseksualiteit heeft de taal geleerd en studeert nu bouwkunde." Jetske van der Woerden (roc Midden Nederland) smaalde dat beroepsonderwijs aan dertigplussers kennelijk een linkse hobby is. "Vreemd, want ik dacht dat ook rechtse partijen er wel voor voelen om mensen met spoed weg te halen uit het sociale vangnet."
Dagvoorzitter Bert Imminga lardeerde de toespraken met passages uit de ruim honderd steunbetuigingen die via de mail bij de AOb waren binnengekomen. Docenten uit het zorgonderwijs die leegloop van hun klassen vrezen; een deelnemer aan een beveiligingsopleiding die constateert dat het gros van zijn klasgenoten net als hij boven de dertig is en niet verder kan als de bezuiniging een feit is. Opmerkelijke voorbeelden, omdat het kabinet-Rutte zorg en veiligheid juist tot prioriteit geeft uitgeroepen.

`De bezuinigingen staan haaks op de ambities voor economie en maatschappij,' concludeerde dagelijks bestuurder Ben Hoogenboom aan het eind van de bijeenkomst. `Want tegelijkertijd wil Rutte de economie er bovenop helpen, de kwaliteit van de zorg verbeteren en van onderwijs een topprioriteit maken. Het is alsof Rutte Wimbledon wil winnen met een blinddoek voor en een arm op zijn rug: iedereen weet dat het niet gaat. Het is aan ons om hem daarvan te overtuigen.'