Bewoners investeren in de identiteit van de stad

08/11/2010 15:39

Vestia Rotterdam Feijenoord

ROTTERDAM, 9 november - Het Woonconcept Pretorialaan van Vestia Rotterdam Feijenoord is onderscheiden door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit ministerie kent het innovatieprogramma Mooi Nederland. Voor dit traject zijn 32 projecten geselecteerd die "de ruimtelijke kwaliteit van ons land versterken". Binnen de categorie 'Identiteit van de compacte stad', is het Woonconcept benoemd als winnaar, vanwege "zijn innovatieve karakter en voorbeeldwaarde".

Vestia Rotterdam Feijenoord realiseert in de Afrikaanderwijk een aantal huur-kluswoningen waar bewoners veel invloed hebben op hun toekomstige woning, woon-werkruimte of werkatelier. Bij het Woonconcept Pretorialaan mag de toekomstige huurder het zelf bedenken, maar ook uitvoeren. "Al dan niet met hulp van Vestia uiteraard", voegt Pim Dumans,projectleider van Vestia Rotterdam Feijenoord, toe. "Voor het strippen van de panden is samenwerking gezocht met het Albeda College en de Wijkschool. De materialen die uit de panden komen, worden hergebruikt door de nieuwe huurders. Het streven is om de woningen eind 2011 op te leveren."

Doelgroep

Het klushuren heeft aantrekkingskracht op nieuwe doelgroepen, maar biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor lokale ondernemers en bewoners die nu al in de wijk wonen. 'Nieuwe en oude werelden' worden zo bij elkaar gebracht.

Opschalen bij succes

Het project begint klein: in eerste instantie gaat het om circa 7 woningen en 2 tot 4 bedrijfsruimtes, maar het huur-klusconcept laat zich bij succes gemakkelijk uitbreiden. Opgedane kennis en ervaring wordt via het Kennisplein van Mooi Nederland gedeeld met andere geĂŻnteresseerden. In die zin is het Woonconcept Pretorialaan een inspirerend voorbeeld in Nederland voor bewoners die investeren in de identiteit van de stad.

Context

Het klus-huurconcept, valt binnen het kader van de aanpak van de Pretorialaan als geheel. De historische gevels worden aangepakt, er wordt aandacht besteed aan een gevarieerd winkelaanbod, de buitenruimte wordt opnieuw tegen het licht gehouden en de panden worden van binnen aangepakt zodat ze er weer jaren tegen kunnen. De Pretorialaan is in 2020 de entree om trots op te zijn.

Over Vestia

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 73.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult.





http://kennispleinmooinederland.vrom.nl