Gemeente Alkmaar


`Ontwikkelend Alkmaar' kijkt terug op succes

Alkmaar, 8 november 2010

Meer dan de helft van de lopende bouwprojecten is verkocht

Afgelopen vrijdag kwamen de verschillende partijen die deelnemen aan `Ontwikkelend Alkmaar' bij elkaar. Gezamenlijk werden nieuwe afspraken gemaakt en is teruggekeken op de tot nu toe behaalde resultaten op het gebied van woningbouwproductie. Met als belangrijkste conclusie: het proces van `Faseren en Doseren' werkt. Van de lopende bouwprojecten is momenteel al 60% verkocht.

Bij Faseren en Doseren besluiten de partijen gezamenlijk welke projecten daadwerkelijk doorgaan en wanneer deze starten. Dit principe is tot stand gekomen nadat een aantal belangrijke conclusies is getrokken:


- Tegen de markt in bouwen is onhaalbaar;

- Er moet geluisterd worden naar de markt;

- Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit: alleen projecten met kwaliteit hebben een kans om succesvol te zijn.

Wethouder Nico Alsemgeest constateert met genoegen dat de plannen die zijn doorgegaan, goed scoren op de verkoopmarkt. "Nu is al meer dan de helft verkocht en ik ben ervan overtuigd dat bij de oplevering vrijwel alle woningen een nieuwe eigenaar hebben. En anders zijn er altijd nog de `achtervangconstructies' waarbij de woningcorporaties die niet verkochte woningen gaan verhuren."

Demografische ontwikkelingen
Flexibiliteit en anticiperen is belangrijk op het gebied van woningbouw. Er moet niet alleen gebouwd worden waar nu vraag naar is, maar ook rekening houden met de toekomstige vraag. Volgens de prognoses krijgt de regio Alkmaar niet te maken met een bevolkingskrimp. Integendeel: het aantal huishoudens in deze regio blijft toenemen. Over tien jaar is het aantal 65-plussers in onze regio zelfs 1,7 keer zo groot. Afgesproken is dat bij het proces van `Faseren en Doseren' rekening wordt gehouden met deze toekomstige demografische ontwikkelingen.

Ontwikkelend Alkmaar
Ontwikkelend Alkmaar bestaat uit partijen die nauw betrokken zijn bij de woningbouw in Alkmaar. Dit zijn corporaties, ontwikkelaars, makelaars, banken, notariaten en gemeente Alkmaar.