Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - Conferentie over clustermunitie in Vientiane

Datum: 08 november 2010

Van 9 tot 12 november 2010 gaat te Vientiane, hoofdstad van de Democratische Volksrepubliek Laos, de eerste conferentie van verdragspartijen van de Conventie over Clustermunitie door. Na de inwerkingtreding van deze nieuwe conventie op 1 augustus dit jaar, zullen de verdragspartijen voor het eerst samenkomen om een actieplan op te stellen voor de concrete uitvoering van de verplichtingen die voortvloeien uit de conventie.

De Conventie over clustermunitie verbiedt de aanmaak en het gebruik van deze wapens die buitensporig leed kunnen veroorzaken voor de burgerbevolking tijdens en na conflicten. België heeft zich, als eerste land ter wereld met een nationaal verbod op clustermunitie, bijzonder ingespannen om deze conventie gerealiseerd te krijgen. België heeft ondertussen zijn totale voorraad van clustermunitie vernietigd.

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt er zich over dat H.K.H. Prinses Astrid aanvaard heeft op te treden als erevoorzitter van de Belgische delegatie in Laos. Haar aanwezigheid illustreert het belang dat ons land hecht aan de strijd tegen clustermunitie. België zal vicevoorzitter zijn van de conferentie te Vientiane en neemt bijzondere verantwoordelijkheid voor het promoten van universele toepassing van de conventie en rapportering over de naleving.

Ons land besteedt jaarlijks gemiddeld 6 miljoen euro aan humanitaire projecten in de strijd tegen landmijnen en clustermunitie. Dit jaar werd een bedrag van 8 miljoen euro bereikt. De bescherming van de veiligheid van burgers in conflictgebieden is een prioriteit voor België.