Gerechtelijke organisatie

Reactie parket Hoge Raad op notitie over wraking proces Wilders

Den Haag, 8 november 2010 - Advocaat-Generaal mr. D.J.C. Aben heeft in een op persoonlijke titel geschreven notitie het standpunt ingenomen dat de beslissing van de wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam van 22 oktober 2010 juridisch gezien onjuist is geweest. Het betreft de beslissing tot gegrondverklaring van het verzoek tot wraking van de strafkamer van de Amsterdamse rechtbank die het proces Wilders behandelde.

Het parket bij de Hoge Raad is inmidddels op de hoogte van deze notitie en het door mr. Aben ingenomen standpunt. Het standpunt geeft zijn privéopvatting weer. Het parket betreurt het dat deze opvatting naar buiten is gebracht.
Het parket bij de Hoge Raad is niet in de positie om een standpunt in te nemen over de vraag of de beslissing van de Amsterdamse wrakingskamer in het proces Wilders wel of niet juist is geweest. Het kan zich daarom niet uitlaten over de door de advocaat-generaal kenbaar gemaakte privéopvatting.

Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Den Haag, 8 november 2010
Mr. J.W. Fokkens
Procureur-Generaal bij de Hoge Raad

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 8 november 2010 Naar boven