Gemeente Oisterwijk

Agenten spelen voor inbreker

Wijkagenten Patrick de Regt en Ramon Stoops organiseerden donderdagavond 4 november 2010 een inbraakpreventie-actie in Oisterwijk. Acht geüniformeerde agenten trokken de wijk Pannenschuur en de wijk Bunders in om eens door het oog van de inbreker te kijken. Het doel was de inwoners van Oisterwijk bewust te maken van inbraakpreventie, zeker nu de donkere dagen hun intrede weer hebben gedaan. In beide wijken bleek in circa 25 procent van de gecontroleerde woningen 'gewoon' open te staan. De bewoners waren druk bezig met huiselijke zaken elders in de woning en niet alert op hun eigen veiligheid.

Wijk Pannenschuur

In de wijk Pannenschuur werden bij een 75 woningen de ramen en deuren gecontroleerd en gekeken of die op slot zaten. Bij tien huizen konden de agenten zo naar binnen lopen ondanks dat ze riepen dat ze binnenkwamen. Ook veel garageboxen en schuren konden vrij betreden worden. De eventuele buit lag voor het grijpen: in de woningen ging het om laptops, handtassen sleutels en gsm's. In de schuurtjes ging het vooral om fietsen en gereedschap en dergelijke.

Wijk Bunders

Ook in de wijk Bunders konden de agenten diverse huizen zonder belemmeringen binnen stappen. In één woning was zelfs helemaal niemand thuis. De bewoner werd achterhaald en telefonisch geïnformeerd. Hij was geschrokken en kwam meteen naar huis om maatregelen te nemen en de boel af te sluiten.

Voetafdruk

Op diverse plekken lieten de agenten een 'voetafdruk' achter. Het ging hierbij om een flyer in de vorm van een voetafdruk met daarop preventietips. Dit onder het mom van: deze voetafdruk had ook van een inbreker kunnen zijn. De politie houdt dit soort preventie acties tijdens het donkere dagen offensief. in wijken door de gehele regio Midden en West Brabant.

De politie hoopt met dit soort acties dat burgers zich bewust worden van de noodzaak om preventieve maatregelen te nemen en hun eigen verantwoordelijkheid oppakken om criminaliteit te voorkomen.

Van oktober tot april

Het 'donkere dagen offensief' loopt van oktober tot april. In deze periode proberen criminelen veelvuldig hun slag slaan. Dit is voor de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten aanleiding om de handen ineen te slaan en te proberen met gerichte acties de criminaliteit tegen te gaan. De speerpunten die extra aandacht krijgen in de aanpak zijn: straatroof, overvallen en woning-, bedrijfs- en auto-inbraken.