Nederlandse ondernemers presenteren plan hoe honger de wereld uit kan

08/11/2010 16:30

The Hunger Project Nederland

Nederlandse ondernemers presenteren plan hoe honger de wereld uit kan

Amsterdam, 8 november 2010 - The Hunger Project Nederland is er in geslaagd een groep zakenlieden te overtuigen van haar aanpak om een einde te maken aan de honger in de wereld. Onder leiding van ondernemers Carel van Bemmelen (Hak, Van Dobbe, Auping), Jan Willem Baud (NPM Capital) en Rob van der Laan (Boer & Croon), wil deze groep ontwikkelingshulp op een andere leest schoeien dan tot nu toe veelal gebruikelijk was. Als eerste stap investeren zij nu in het beëindigen van de honger in een specifiek deel van West Afrika. Het plan dat vandaag werd gepresenteerd en op korte termijn extra support en sociaal ondernemerschap van minimaal 150 Nederlandse ondernemers of bedrijven vraagt, krijgt inmiddels ook steun van de veelkleurige Nederlandse politiek.

Voor het plan dat - om te beginnen - in zeven jaar tijd de honger in het West Afrikaanse land Benin moet gaan bestrijden en meer dan 700.000 mensen moet bereiken, is tot 2019 'maar' 1 miljoen euro per jaar nodig. Het project stimuleert en ondersteunt de locale bevolking van Benin om op eigen kracht een einde te maken aan de armoede en honger in hun leven. De verbetering van de positie van vrouwen en het hervinden van het vertrouwen in eigen kunnen, vormen de kern van de ontwikkelingsprogramma's.

Epicentra

De 1 miljoen euro is jaarlijks nodig om onder lokale leiding een groot aantal 'epicentra' te ontwikkelen samen met de lokale bevolking en lokale ondernemers. Epicentra zijn openbare gebouwen waarin een aantal functies samenkomt. Een school, een medische post, een vergader-, training- en feestruimte, een door vrouwen gerunde (microkrediet) bank en een opslagplaats voor voedsel. Voor de 10.000 tot 15.000 mensen die direct van zo'n centrum profiteren is zo'n epicentrum niet alleen een functioneel gebouw, maar het belichaamt ook de kans op een gezond en productief leven. Lokale staf van The Hunger Project leidt er lokale, vrijwillige trainers op die de mensen rond het epicentrum trainen in het ontwikkelen van hun eigen visie en ondernemingsplannen om die te bereiken, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van HIV-Aids preventie, ondernemersvaardigheden, landbouwtechnieken, leiderschap, en het bereiden van voedzame maaltijden.

In totaal zijn er in Benin nu al 12 epicentra die de levens van 300.000 mensen blijvend beïnvloeden. Het groeiplan, Kataklé genaamd, moet in 2019 zo'n 30 epicentra omvatten en circa 700.000 mensen bereiken. Dat is 10% van de bevolking in Benin.

Het plan wordt door de circa 50 ondernemers van het eerste uur, onder wie ook Matthijs van der Lely (CEO van selexyz Boekhandels) en Frans van Seumeren (Mammoet transport), getypeerd als een nieuwe vorm van sociaal ondernemerschap, en volgt de basisprincipes van The Hunger Project: investeren in de kracht van mensen om het zelf te doen. Ondersteund door lokale staf. Omdat alleen op die manier de oplossingen uiteindelijk duurzaam zijn.

Om ondernemers en het bedrijfsleven verder achter het business plan voor Benin te krijgen en de fondsen voor het plan te werven organiseren de ondernemers in februari 2011 het eerste The Hunger Project Forum op Universiteit Nyenrode. Daar wil de groep versneld minimaal 150 nieuwe ondernemingen en hun ondernemers achter het plan scharen. Een verbinding met dit doel en dit initiatief door minstens 200 bedrijven, zal ondernemend Nederland met trots vervullen. De bedrijven die het project nu al steunen zijn onder meer Auping, Boer en Croon, Claudia Sträter, Delicia, HAK, Jamin, NautaDutihl, Now Dutch, NPM Capital, PWC, Royaan, selexyz en Zandbergen.

Zelf leren ondernemen

De initiatiefnemers bij monde van Carel van Bemmelen geloven in persoonlijk ondernemerschap en het perspectief dat dit creëert: "We willen met onze business focus niet versnipperen maar concentreren, en laten zien dat ontwikkelingshulp wel degelijk succesvol kan zijn. Dus geen bodemloze put of druppel op de gloeiende plaat." Om die reden richt onze groep zich met het project Kataklé in eerste instantie op het West Afrikaanse land Benin. Het project moet als voorbeeld dienen voor de persoonlijke groei van mensen in andere Afrikaanse landen en de projecten ook daar versnellen.

Hunger Project Forum

Volgens Van Bemmelen is Nyenrode overigens de ideale locatie om het Forum te houden. Daarover worden nu gesprekken gevoerd. Heel bewust willen de ondernemers daar hun verhaal plan verder presenteren. "We willen ons ontwikkelingsgroeiplan neerzetten in een symbolische omgeving die van alle kanten gemarineerd is met de naoorlogse dynamiek van wederopbouw en de inspiratie die topindustriëlen als Plesman, Bolkestein en Philips wisten over te brengen op de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. En niet te vergeten honderden jonge studenten die Nederland met 'hun ondernemerschap' in het buitenland moeten gaan vertegenwoordigen."

Brede steun

Enkele van de grote pleitbezorgers van deze private ontwikkelingsaanpak zijn VVD-er Arend Jan Boekestijn en VARA coryfee Felix Meurders, die samen al eerder een bezoek aan Benin brachten. Meurders: "Ik ben het fundamenteel oneens met Arend Jan als het gaat over bezuinigen door de overheid op internationale samenwerking, maar over dit plan zijn wij beiden enthousiast. Dit is ontwikkelingshulp nieuwe stijl die perfect past in de huidige tijdsgeest." Boekestijn vervolgt: "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in Nederland enthousiast wordt van deze aanpak, van SP- tot PVV-stemmer. Dit is echt een privaat project, dat ook nog eens privaat gefinancierd wordt. Bovendien vind ik het zo leuk dat het echt met lokale mensen is. En ze leggen ook de fouten op tafel. Als een epicentrum niet goed loopt, dan gaan de leden dat niet lopen verbloemen. Zo zijn zij niet. Het zijn zakelijke mensen. Daar snak ik naar in de ontwikkelingssamenwerking. Hier wordt iedereen blij van."

Jan Willem Baud van NPM Capital ziet inmiddels groot draagvlak onder medewerkers van bedrijven die nu al meedoen: "Dit plan voelt goed. Medewerkers dragen ook graag hun steentje bij, zo blijkt. Bijvoorbeeld door afdelingsfeesten of het kerstpakket op te geven, en het geld dat daarmee bespaard wordt in The Hunger Project te stoppen. Zo werkt sociaal ondernemerschap in alle lagen van onze bedrijven door. Ik zou bijzonder verheugd zijn wanneer ondernemend en zakelijk Nederland ons plan omarmt omdat iedereen die hieraan meewerkt iets heel goeds voor de wereld doet en op langere termijn beloond wordt voor het sociale gezicht dat men nu durft te tonen."

Team Benin in Nederland

Afgelopen week arriveerde ook een speciaal team uit Benin, onder leiding van Pascal Djohossou, de landendirecteur van The Hunger Project die in Benin project Kataklé leidt. 'Team Benin' bestaat uit hardlopers uit de dorpen waarin The Hunger Project actief is. Aanleiding voor hun komst was de NPM Capital Run die op 7 november voor de vierde keer op rij georganiseerd werd in het Amsterdamse Bos. De wedstrijd startte en finishte in het Olympisch stadion te Amsterdam. In totaal liepen zo'n 600 mensen mee. Op deze speciale dag werd er genoeg geld opgehaald om 20.000 mensen in Benin voorgoed uit de armoede te halen.

Deze hardlopers zijn niet alleen geselecteerd op hun snelle tijden, maar ook op hun bijdrage als vrijwilliger in hun eigen gemeenschap. Zo geven deze mannen en vrouwen uit Benin in hun eigen regio voorlichting over aids. In Nederland zal 'Team Benin' ook bedrijven, boerderijen, telers en landerijen bezoeken om zo inzicht te krijgen in de voedselproductie in ons land.

Opbrengst voor Benin; Wilde Ganzen doet daar 70% bovenop

De opbrengst van de NPM Capital Run komt specifiek ten goede aan het Kataklé project in Benin. Wilde Ganzen, de expert op het gebied van concrete projecten in ontwikkelingslanden is zo gecharmeerd van het initiatief dat het de totale opbrengst van die dag met 70% vermeerderde.

Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project Nederland: "We zijn ontzettend blij met de inzet van de bedrijven en met de bijdrage van Wilde Ganzen. Het partnerschap met de Kataklé groep zorgt er voor dat wij 700.000 mensen in Benin in staat kunnen stellen om werkelijk zelfredzaam te worden. Trotse, capabele mensen, met genoeg kennis en inkomen om niet langer afhankelijk te zijn van hulp van buitenaf. Dat is de echte winst van deze investering. En daar kunnen de Nederlandse investeerders met recht trots op zijn.'

The Hunger Project is een wereldwijde organisatie die in tal van landen actief werkt aan het beëindigen van chronische honger in de wereld. The Hunger Project ondersteunt op dit moment 120 epicentra, verdeeld over 8 landen in Afrika.

Kijk voor meer informatie op www.thehungerproject.nl of www.katakle.nl.

Een videoverslag van het bezoek van Felix Meurders, Arend-Jan Boekestijn en een groep Kataklé investeerders aan Benin: http://katakle.nl/over-ons/video.html





http://www.thehungerproject.nl