Ministerie van Defensie

Winnaar Innovation Game bekend

8 november 2010, 16.41 uur

Het Positiebepalend Ondersteunend Systeem (POS) is vrijdag verkozen tot het beste idee op Innovation Game 2010. Dat gebeurde afgelopen vrijdag bij het Instituut Defensie Leergangen in Den Haag. Het project is een samenwerkingsverband tussen TNO, Dutch Space en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).

Directeur Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie schout-bij-nacht Klaas Visser, tevens juryvoorzitter, riep het team tot winnaar uit.

Afhankelijkheid satellietcommunicatie

Defensie is tegenwoordig in hoge mate afhankelijk van satellieten voor geo-data (GPS) om tijdssynchronisatie, beeldinformatie en communicatie mogelijk te maken. Bij militaire operaties is het voor leidinggevenden noodzakelijk te weten waar personeel zich bevindt. Satellieten zijn echter te vernietigen of te storen en ontvangst in gebouwen is soms niet of nauwelijks beschikbaar.

3 Systemen in 1

Het winnende consortium biedt als alternatief voor satellietnavigatie een intelligente combinatie van 3 bestaande systemen: GPS, traagheidsnavigatie en relatieve afstandsbepaling. Het team richt zich nu op de ontwikkeling van nieuwe software om samenwerking tussen de systemen mogelijk te maken. Het resultaat van het project kan leiden tot een zenderontvanger voor de individuele infanterist. Met behulp van deze zogenoemde transponder is zijn positie een stuk nauwkeuriger te bepalen en maakt de afhankelijkheid van satellieten minder groot.

Oplossingen voor Defensie

Defensie Research and Development (DR&D) organiseert de Innovation Game. Dit onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie wil door middel van het `spel' Defensie, de kennisinstituten TNO, NLR en MARIN en industrie stimuleren ideeën te bedenken voor uitdagingen waar Defensie mee te maken krijgt.

De jury, met afvaardigingen van DMO, Defensiestaf en kennisinstituten, beoordeelde 9 ideeën, waarvan 3 er de finale haalden. De winnaar mag het idee uitwerken in een plan dat mede gefinancierd wordt door Defensie.

Andere competitie

De Innovation Game moet niet worden verward met de onlangs gehouden Defensie Innovatie Competitie. Deze competitie, ook van DR&D, heeft als doel het midden- en kleinbedrijf (MKB) te stimuleren hun kennis en expertise te gebruiken voor Defensietoepassingen. Green Energy Technologies (GET) won onlangs de Defensie Innovatie Competitie met het ontwerp van een vernieuwende en energiezuinige airconditioner.