Politiebond ACP

8 november 2010

ACP tevreden over wetsvoorstel gebiedsverbod

Rechters moeten overlastplegers een gebiedsverbod voor maximaal twee jaar kunnen opleggen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarvoor maandag 8 november een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. De ACP wees al eerder op het belang van deze maatregel, waarmee ook het geweld tegen politiemensen teruggedrongen kan worden. De ACP is tevreden met het wetsvoorstel van minister Opstelten, waarin hij stelt dat rechters overlastplegers een gebiedsverbod moeten kunnen opleggen voor maximaal twee jaar.

De ACP is tevreden met het wetsvoorstel van minister Opstelten, waarin hij stelt dat rechters overlastplegers een gebiedsverbod moeten kunnen opleggen voor maximaal twee jaar.

Voormalig minister van Justitie, Hirsch Ballin, werkte begin dit jaar al aan een wetsvoorstel om lastpakken vaker en langer uit een buurt te weren na het plegen van overlast, agressie, geweld of criminaliteit. Het nieuwe kabinet heeft dit voorstel verder uitgewerkt en verruimd. Zo kan deze maatregel worden toegepast bij strafbare samenscholing, hinderlijk gedrag op de weg en bij gebouwen, openlijk drank- en drugsgebruik, vernielingen en bedreigingen. Het gebiedsverbod moet straks als afzonderlijke maatregel of naast een boete, taakstraf of celstraf kunnen worden opgelegd. Bovendien staat in het wetsvoorstel dat het verbod direct na de rechterlijke uitspraak moet kunnen ingaan.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

Behalve een verbod om zich op een bepaalde plek te begeven, maakt het wetsvoorstel ook een meldplicht of contactverbod mogelijk voor maximaal twee jaar. "Een snelle, daadkrachtige justitiële reactie op strafbare feiten maakt deel uit van het kabinetsbeleid om straten, wijken en de openbare ruimte veiliger te maken", zo stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie in het wetsvoorstel.

Tienpuntenplan ACP

De ACP is voorstander van de voorgestelde vrijheidsbeperkende maatregelen voor bovenstaande vergrijpen. De maatregelen staan ook centraal in het Tienpuntenplan dat de ACP in 2008 lanceerde. Deze serie maatregelen om geweld tegen politiemensen aan te pakken, bevat onorthodoxe plannen die preventief van aard zijn. In dit artikel lees je daar meer over.

---